 |
T.C.
YARGITAY
20. Hukuk Dairesi
E. 1993/4537
K. 1993/4181
T. 10.5.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
HAKİMİN REDDİ
KARAR ÖZETİ Reddedilen hakim tarafından, red talebinin reddinden sonra yargılama prosedürüne uyulmasa bile davanın esası hakkında karar verilmiş olmakla; daha sonra dosyaya tekrar el konularak, reddi hakim isteminin incelenmesi için dosyanın Yazı İşleri Müdürlüğüne gönderilmesi usulsüz olduğu gibi, dosya kendisine gönderilen refik hakimin de, nihai hüküm tarihinden sonra talebinin esasını inceleyip sonuçlandıran kararı yok hükmündedir.
(1086 s. HUMK. m. 33, 35, 76)
Taraflar arasında görülen kira tesbiti, menfi tesbit ve çek iptali davası sırasında davacı taraf vekili 23.11.1992 günlü dilekçesiyle reddi hakim yoluna başvurmuştur.
Bu konuda verilen kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekilince istenilmiş olmakla; süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
Davanın Asliye Hukuk Mahkemesindeki yargılaması aşamasında ve 24.11.1992 günlü oturumda, vekaletnamesinde hakim reddini istemeye açık biçimde yetkisi bulunan davacı vekili, duruşma yargıcını reddettiğini belirterek, reddi hakim sebeplerini içeren dilekçesini ibraz etmiştir.
Davalı vekili, sözlü olarak istemin davayı uzatmayı amaçladığını bildirerek, reddi hakim talebinin reddini istemiştir.
Duruşma yargıcı, reddi hakim nedenlerinin usul ve yasaya uygun bulunmadığını belirterek, istemin reddine karar verdikten sonra, işin esası bakımından da son kararını vererek, duruşmayı bitirmiştir.
HUMY.nın 76. maddesine göre; hukuksal açıdan olayın değerlendirilmesi ve nitelendirilmesi mahkemeye aittir. Somut olayda, duruşma yargıcı her ne kadar Yargılama Yasasının 35. maddesinde söz etmemiş ve anılan madde, geçen "gen çevirme" deyimini kullanmamışsa da, yargıcın reddi isteminin reddinden sonra, yargılama prosedürüne yönelmeden, işin esası hakkında hüküm kurmakla yukarıda açıklanan maddeyi amaçladığını göstermiştir.
Yargıcın davayı sona erdiren kararından sonra, dosyaya tekrar el koyarak, reddi hakim isteminin incelenmesi için, dosyayı Yazı işleri Müdürlüğüne göndermesi usulsüz olduğu gibi, dosya kendisine gönderilen refik hakim durumundaki Asliye Ceza Mahkemesi yargıcının da, hüküm tarihinden sonra istemin esasını inceleyip, sonuçlandırması; verdiği karar esasen yok hükmünde olduğundan, usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1- İpsala Asliye Ceza Mahkemesi'nin, 22.1.1993 gün ve 1992/67 D. işler numaralı kararının kaldırılmasına,
2- işin esası da temyiz edildiğinden, reddi hakim isteminin işin esası ile birlikte takdir ve değerlendirilmek üzere, dosyanın Yargıtay Yüksek 13. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine, 10.5.1993 gününde oybirliği ile karar verildi.