 |
T.C.
YARGITAY
1. Hukuk Dairesi
E: 2001/2909
K: 2001/3535
T: 26.3.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ELATMANIN ÖNLENMESİ VE KAL
- İMAR UYGULAMASI
ÖZET: Taşkın inşaat nedeniyle açılan bir elatmanın önlenmesi ve kal davasında, taşkın yapılanmanın imar Yasası gereği olarak düzenlenme işlemi yapılırken ortaya çıkmış olduğu anlaşıldığı takdirde, uyuşmazlığın 3194 sayılı Kanunun 18. maddesine göre çözümlenmesi, aksi takdirde genel hükümlere göre araştırma yapılması gerekir.
(3194 s. İmar K. m. 18)
(743 s. MK. m. 651)
Davacı tarafından, davalı aleyhine açılan davada, mahkemece verilen karar süresinde temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı kayden maliki bulunduğu 1650 parsel sayılı taşınmazına davalıya ait komşu parseldeki binanın (aşırılması suretiyle elatıldığını ileri sürmüş, elatmanın önlenmesi, yıkım isteğinde bulunmuştur. Davalı da birleştirilen davasında temliken tescil istemiştir.
Yapılan uygulama ile tarafların imarca oluşturulan komşu parsel maliki oldukları davalıya ait 1657 parselde yapılan binanın davacıya ait 1650 parselde taşkın durumda olduğu saptanmıştır. Bilirkişi raporunda yapılanmanın yirmibeş yıl öncesine dayandığı belirtilmiştir.
Öncelikle ve önemle belirtilmelidir ki, taşkın yapılanma durumu imar yasası gereği olarak düzenleme işlemi yapılırken ortaya çıkmış ise, uyuşmazlık 3194 sayılı Yasanın 18. maddesi uyarınca çözümlenmelidir. Başka bir anlatımla değinilen özel düzenlemenin ortaya çıkardığı tecavüzlü yapılanma hallerinde genel hükümlere gidilmesi ve Medeni Kanunun 651. maddesinin uygulanması olanağı yoktur.
Hal böyle olunca, yerinde yeniden keşif yapılması konunun uzmanı olan bilirkişiden ve yerel bilirkişilerden ayrıntılı bilgi ve rapor alınarak varsa taraf tanıkları dinlenilerek tecavüzlü yapılanmanın ne surette ortaya çıktığının saptanması 3194 sayılı İmar Yasasının 18. maddesi gereği yapılan parselasyon (şuyulandırma) sırasında taşkınlığın ortaya çıktığının anlaşılması durumunda uyuşmazlığın yasanın öngördüğü özel düzenlemeye (18. madde hükümlerine) göre çözümlenmesi, aksi takdirde genel hükümlere göre araştırma yapılması, iyiniyetle yapılanma savunmasının açıklığa kavuşturulması, ayrıca taşkın yapının isabet ettiği arz parçası için imar mevzuatına göre ifrazında sakınca olup olmadığının Belediye İmar Müdürlüğünden Encümen kararına dayalı olarak sorulması ve ondan sonra bir hüküm kurulması gerekirken, yukarda değinilen ilke ve olguları karşılayacak kapsamda bir soruşturma yapılmaksızın ve yanılgılı değerlendirmeye de girilerek yazılı olduğu üzere karar verilmesi isabetsizdir. Davacının temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), peşin alman harcın temyiz edene geri verilmesine, 26.3.2001 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.