 |
T.C.
YARGITAY
1. Hukuk Dairesi
E: 2001/1029
K: 2001/2955
T: 9.4.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KOOPERATİF GENEL KURUL KARARININ İPTALİ (Nitelikli Karar Yeter Sayısı - Olağan Çoğunluk Kararı )
- NİTELİKLİ KARAR YETER SAYISI ( Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali )
- KARAR YETER SAYISI ( Kooperatif Genel Kurulu - Nitelikli Karar Yeter Sayısı /Olağan Çoğunluk Kararı )
- KOOPERATİFLERDE EK ÖDEME ( Nitelikli Karar Yeter Sayısı - Olağan Çoğunluk Kararı )
- KOOPERATİFLERDE BİLANÇO AÇIĞININ KAPATILMASI ( Nitelikli Karar Yeter Sayısı - Olağan Çoğunluk Kararı )
1163/m.52
DAVA : Taraflar arasında görülen davada Ankara Asliye 7. Ticaret Mahkemesince verilen 13.7.2000 tarih ve 1999/612-2000/396 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ahmet Susoy tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
KARAR : Davacılar vekilleri asıl ve birleşen dava dilekçelerinde, müvekkillerinin davalı kooperatif ortağı olup, 21.11.1999 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında her ortakdan 1.200.000.000.- lira katkı payı alınmasının kararlaştırıldığını, bu paranın bilanço açığını kapatmaya yönelik bir ek ödeme ihdası anlamına geldiğini, 1163 sayılı yasanın 52. maddesi uyarınca böyle bir kararın ancak üyelerin 3/4 çoğunluğunun oyuyla alınabileceğini belirterek, genel kurul kararının butlanla malül olunduğunun tespiti ile iptaline karar verilmesini talep ve dava etmişler, yargılama esnasında davacı Nurşen Nasır davasından feragat etmiştir.
Davalı kooperatif vekili asıl ve birleşen davalara cevaplarında, ortakların dava açabilmeleri gerektiğini, böyle bir muhalefet şerhi bulunmadığı için öncelikle davanın bu nedenle reddinin gerektiğini, genel kurulda alınan kararla kararlaştırılan paranın işletme fonuna katkı için alınıp, ek ödeme niteliğinde olmadığını belirterek davaların reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve dosyadaki kanıtlara nazaran iptali istenen genel kurulda alınan kararda amacı açıkça belirtilip, alınan paranın bilanço zararının kapatılmasında kullanılacağının kararlaştırıldığını, bunun ek ödeme niteliğinde olup, yasada öngörülen çoğunlukla alınmasının gerektiği gerekçesiyle, mahkemenin 1999/612 sayılı dosyası yönünden vaki feragat nedeniyle davanın reddine, diğer davaların kabulü ile 21.11.1999 tarihli genel kurulda gündemin 9. maddesi olarak görüşülüp, karara bağlanan 1.200.000.000.- liranın ödenmesi biçiminde alınan kararın iptaline karar verilmiştir.
Karar, davalı kooperatif vekilince temyiz edilmiştir.
Dava, genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir. Davalı kooperatifin 21.11.1999 tarihli genel kurul toplantısında 9 sayılı kararla bilanço açığının karşılanması için ortaklardan 1.200.000.000.- lira alınmasına karar verilmiştir. Genel kurulda alınan kararla "bilanço açığı" sözcüğü kullanılsa bile, bu sözcükler teknik anlatımla kooperatif amacını gerçekleştirmeye yönelik faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla toplanırsa, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 52. maddesinde öngörülen nitelikli karar yeter sayısı değil, olağan çoğunluk kararı gözönüne alınmalıdır.
Bu durumda mahkemece bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle iptali istenen genel kurul toplantısında alınmasına karar verilen paranın 1163 sayılı yasanın 52. maddesinde tanımını bulan bilanço açığının kapatılması amacına mı yönelik olduğu, yoksa sair ödeme niteliği mi taşıdığı belirlendikten sonra oluşacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken, noksan inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olmuş ve kararın açıklanan nedenlerle davalı yararına bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına ( BOZULMASINA ) oybirliğiyle karar verildi.