 |
T.C.
YARGITAY
1. Hukuk Dairesi
E. 1996/2248
K. 1996/2908
T. 5.3.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÇAPLI TAŞINMAZA ELATMANIN
ÖNLENMESİ
KEŞİF
KARAR ÖZETİ Çaplı yere elatmanın önlenmesi davaları; kadastro fen memuru veya mühendisi sıfat ve yeteneğini taşıyan bilirkişi marifetiyle yapılacak keşifte, pafta ve çapın usulüne. uygun biçimde mahalline uygulattırılması ve bilirkişiye, infazı sağlamaya yeterli ve özellikle davacı taşınmazına bir tecavüzün bulunup bulunmadığını, varsa miktarını açıkça gösteren kroki ve rapor düzenlettirilmesi suretiyle çözümlenir. iki bilirkişi raporu arasında çelişki ortaya çıkması halinde ise, bu çelişkinin, mahkemece oluşturulacak uzman bilirkişi kurulu marifetiyle giderilmesi gerekir.
(1086 s. HUMK. m. 275, 283, 284)
(743 s. MK. m. 645)
Davacı tarafından, dayalı aleyhine açılan elatmanın önlenmesi davasının yapılan yargılamasında, mahkemece davanın kabulüne dair verilen kararın davalılar tarafından temyizi üzerine dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Çaplı taşınmaza elatmanın önlenilmesi davalarında; öncelikle çap kaydının yada kayıtlarının getirtilerek tarafların tüm delilleri toplanılmalı, dosya keşfe hazır hale geldikten sonra yapılacak uygulamada çekişmeli yer ile yanların ellerinde bulunan kısımların sınırları, tarafların ortak beyanlarına göre açıklığa kavuşturulmalı, gerektiğinde bu yön taşınmaz başında dinlenecek yerel bilirkişi ve tanık sözleri ile kuşkuya yer bırakmayacak biçimde saptanmalıdır. Daha sonra belirlenen bu durum göz önünde tutularak, hazır bulundurulan kadastro fen memuru veya mühendisi sıfat ve yeteneğini taşıyan uzman bilirkişi veya bilirkişilere kadastro sırasında konan nirengi noktalarından, bunlar yoksa hem paftada, hem arazide mevcut sabit noktalardan yararlanılarak, takometrik aletlerle kadastral yöntemlere uygun biçimde ölçüm yaptırılmalı; bilirkişilerden uygulamayı yansıtan, infazı sağlamaya yeterli ve özellikle davacı tarafın taşınmazına bir tecavüzün bulunup bulunmadığını, varsa miktarını açıkça gösteren kroki ve rapor alınmalıdır.
Somut olaya konu, tecavüzün varlığının dosyaya ibraz edilen her iki uzman bilirkişi raporlarında saptanmış olmasına karşın, tecavüzün miktarları yönünden çelişki bulunmaktadır. Raporlara davalılar tarafından itiraz edilmiştir.
Hal böyle olunca, oluşturulacak uzman bilirkişi kurulu aracılığı ile yerinde yeniden pafta ve çap uygulamasının yapılması, uzman bilirkişi kurulundan yukarıda açıklanan ilkelere cevap verecek ve dosyaya ibraz edilen raporlarındaki çelişkiyi giderecek kapsamda bilgileri içeren rapor alınması, sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekirken, noksan soruşturma ile yetinilip yazılı olduğu üzere karar verilmesi isabetsizdir.
Davalıların temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), peşin alınan harcın temyiz edene geri verilmesine, 5.3.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.