Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
1. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/10518
Karar no : 1995/11923
Tarih : 8.10.1997

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  • BİLİRKİŞİ RAPORLARI ARASINDAKİ AYKIRILIK
 
KARAR ÖZETİ: Kadastral çap kaydına dayanılarak açılan davalarda, dosyaya ibraz edilen raporlar birbirleriyle çelişiyor ve çap uygulamasına ilişkin ilkeleri içeren bir nitelik taşımıyor iseler, yeniden uygulama yapılmalı; raporlar arasındaki çelişki giderilmeli ve sağlıklı bir sonuca varılmalıdır.
 
(1086 s. HUMK. m. 275, 283, 284)
 
Davacı tarafından, davalılar aleyhine açılan elatmanın önlenmesi ve ecrimisil davasının yapılan yargılamasında, Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen kararın davalılar İbrahim ve Mustafa tarafından temyizi üzerine dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
 
Çaplı taşınmaza elatmanın önlenilmesi davalarında öncelikle çap kaydının ya da kayıtlarının getirtilerek tarafların tüm delilleri toplanılmalı, dosya keşife hazır hale geldikten sonra yapılacak uygulamada çekişmeli yer ile yanların ellerinde bulunan kısımların sınırları tarafların ortak beyanlarına göre açıklığa kavuşturulmalı, gerektiğinde bu yön taşınmaz başında dinlenecek yerel bilirkişi ve tanık sözleri ile kuşkuya yer bırakmayacak biçimde saptanmalıdır. Daha sonra belirlenen bu durum gözönüde tutularak hazır bulundurulan kadastro fen memuru veya mühendisi sıfat ve yeteneğini taşıyan uzman bilirkişi veya bilirkişilere kadastro sırasında konan nirengi noktalarından, bunlar yoksa hem paftada hem arazide mevcut sabit noktalardan yararlanılarak takometrik aletlerle kadastral yöntemlere uygun biçimde ölçüm yaptırılmalı; bilirkişilerden uygulamayı yansıtan, infazı sağlamaya yeterli ve özellikle davacı tarafın taşınmazına bir tecavüzün bulunup bulunmadığını varsa miktarını açıkça gösteren kroki ve rapor alınmalıdır.
 
Somut olayda davacıya ait kadastral çap kaydının değişik bölümlerine birbirlerinden bağımsız olarak, davalıların el attıkları uzman bilirkişilerce saptanmıştır. Nevarki, dosyaya ibraz edilen uzman bilirkişi raporları, gerek elatılan bölümler, gerekse ecrimisil bakımından birbirleriyle çelişkilidir.
 
Hal böyle olunca, oluşturulacak uzman bilirkişi kurulu aracılığıyla yukarıda açıklanan ilkelere uygun düşecek şekilde yerinde yeniden pafta ve çap uygulaması yapılması; özellikle raporlar arasındaki çelişkinin giderilmesi ve ondan sonra bir hüküm kurulması gerekirken, önceki rapora üstünlüğü tartışılmayan ve onu tahlil etmeyen 2. rapora değer verilerek karar verilmesi isabetsizdir.
Davalılardan İbrahim ve Mustafa'nın temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenden ötürü HUMK. nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 8.10.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini