 |
T.C.
YARGITAY
1. Hukuk Dairesi
E: 1990/4220
K: 1990/6274
T: 08.05.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı ... Asliye Hukuk Hakimliği'nden verilen 31.5.1989 gün ve 136-311 sayılı hükmün Onanmasına ilişkin olan 14.12.1989 gün ve 13826-14988 sayılı kararın düzeltilmesi süresinde davacı vekili tarafından istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, kadastral çap kaydına dayanan elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğine ilişkindir. Mahkemece; uzman bilirkişi tarafından düzenlenen raporun iddiayı doğrulamadığından sözedilerek, davanın reddine karar verilmiştir. Nevarki, raporda hangi poligon yada sabit noktalardan yararlanılarak ölçümün yapıldığı hakkında hiçbir açıklama yoktur. Bilindiği gibi, bir kadastro paftası yada çapı, o pafta ve çap düzenlenirken esas alınan poligon noktaları veya sabit noktaların zemindeki yerleri belirlendikten sonra, bu noktalardan yararlanılmak rapor alınmak suretiyle uygulandığı takdirde sağlıklı bir sonuca varmak olanağını sağlar.
O halde, davacının rapora itirazı gözetilerek uzman bilirkişi aracılığıyla yukarıda değinilen kadastral esas ve yöntemlere uygun biçimde yeniden uygulama yapılması ve sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekirken, noksan soruşturma ile yetinilerek yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir. Anılan hususlar, karar düzeltme isteğinin incelenmesi sonunda anlaşıldığından, davacının karar düzeltme isteğinin HUMK.nun 440. maddesi uyarınca kabulüne ve Dairenin 14.12.1989 tarih 13826/14988 sayılı onama kararının ortadan kaldırılmasına ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nce kurulan 31.5.1989 tarih 136/311 sayılı hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, peşin alınan harcın temyiz edene geri verilmesine 8.5.1990 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.