 |
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1992/702
K: 1992/1073
T: 01.04.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : B.K.Ç. Lisesi Mutemedi ve bu lisenin bağlı bulunduğu 1 nolu okullar saymanlığında tetkik memuru olarak çalıştıkları sırada ihtilasen zimmetlerine para geçirmekten sanıklar D.Y. ve S.C.'nin yapılan yargılamaları sonunda; sanıkların eylemleri resmi belgede sahtecilik niteliğinde görüldüğünden TCK.nun 339/1,59. maddeleri gereğince ikişer sene, altışar ay ağır hapis cezasıyla mahkumiyetlerine dair ... Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 4.11.1991 gün ve 1990/123 E. 1991/232 K. sayılı hükmün süresi içinde Yargıtayca incelenmesi müdahil ile sanıklar tarafından istenilmiş olduğundan gereği düşünüldü:
KARAR : Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, hükmün dayandığı gerekçe ve takdire göre sair itirazların reddine, Ancak,
B.K.Ç. Lisesi mutemedi D.Y. ile İstanbul 1 sayılı okullar saymanlık müdürlüğünde bordroları tetkikle görevli S.C.'nin anlaşarak muhtelif tarihlerde maaş, yan ödeme, ek ders ücreti, iş güçlüğü ve iş riski bordrolarında fazla tahakkuk göstererek, kısmen veya tamamen mükerrer bordrolar düzenleyip görevden ayrılmış bulunan öğretmenleri bordroya ilave etmek suretiyle haksız çıkar sağladıkları anlaşılmış olmasına göre, sanıkların teselsül eden eylemlerinden dolayı cezalarının TCK. 80. maddesiyle artırılması gerekirken yazılı şekilde karar verilerek eksik ceza tayini,
SONUÇ : Yasaya aykırı, müdahilin temyiz itirazları bu itibarla yerinde olduğundan hükmün CMUK.nun 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, 1.4.1992 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
MUHALEFET YAZISI
Sanıkların yüklenen suçu önceden anlaşarak işledikleri kabul edilmiş olmasına ve sanık S.C.'nin 1 numaralı okullar saymanlığı tetkik memuru (deneticisi) olduğu, okul mutemetlerince ibraz edilen bordroları tetkik ederek doğruluğunu anladıktan sonra imzalayıp saymanlık müdürüne gönderdiği, onun da imzalamasıyla ödeme yapıldığı anlaşılmasına göre böyle bir görev saymanlık nezdinde bulunan paralar üzerinde denetim ve muhafıza görevini de beraberinde getirdiği cihetle gerçeğe aykırı olarak düzenlenen bordroları dayanak göstererek saymanlıktaki bir kısım paraları maledinmesinden ibaret eyleminin bordrolarda rakam toplamlarını fazla göstermek, mükerrer borro düzenlenmek ve istifaen ayrılan öğretmenleri de bordroya almak suretiyle yapılan sahtekarlığın rakam toplamlarının kontrol edilmesi ve bordroların gerek tahakkuk amirliğindeki ve gerekse saymanlıktaki kayıtlarla karşılaştırılması halinde kolayca ortaya çıkacağı çok açık olduğundan aldatıcılık yeteneği taşımadığı nazara alındığında müteselsil adi zimmet ve diğer sanık D.Y.'nin eyleminin de bu suça asli iştirak niteliğinde bulunduğu halde haklarında sahtekarlıktan ceza tayini yasaya aykırı bulunduğundan hükmün bu nedenle bozulması düşüncesindeyim.