 |
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1989/5268
K: 1989/6566
T: 21.12.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : İş ve İşçi Bulma Kurumu...... Bölge Müdür Vekili olarak çalıştığı sırada cebri irtikapta bulunduğu yapılan yargılama sonunda anlaşılan sanık Selahattin TCK.nun 209/1, 80, 59 227/son maddeleri gereğince dört sene on ay on gün ağır hapis cezasıyla mahkummiyetine ve müebbeden memuriyetten mahrumiyetine dair Diyarbakır Birini Ağır Ceza mahkemesinden verilen 20.3.1989 güni ve 1988/99 esas, 1989/73 karar sayılı hükmün süresi içinde duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle dava evrakı incelenip gereği görüşülmüş olduğundan aşağıda yazılı karar ittihaz olundu :
KARAR. Yapılan yargılamaya toplanan delillere hükmün dayandığı gerekçe ve takdire göre sair temyiz itirazlarının reddine Ancak :
Cebri irtikap suçu; memurun memuriyet sıfat veya görevinin kötüye kullanarak kişiyi tazyik etmesi ile başlayıp bu sıkıştırma karşısında ferdin de memurun haksız işlemlerini önlemek zorunluluğunu duyarak ona menfaat temin veya vaaf etmesi ile oluşur. Memur, açıkladığı istekler yerine getirilmezse mağdurun işini hiç veya usulüne uygun şekilde yamayacağını söylemek suretiyle onu manevi cebir altında bulundurmaktadır. Böyle haksız bir durumla karşılaşan ve haklı işini memur tarafından yapılmıyacağı veya geciktirileceği ya da haksız bir muameleye maruz kalacağı endişesine kapılan mağdur belli bir şiddete ulaşmış olan bu tür manevi cebrin etkisiyle ve hakkını elde etmek zorunluluğu karşısında haksız olarak istendiğini bildiği parayı veya sair menfaatleri memura vermekte ya da vaat etmektedir.
Olayımızda iş ve işçi bulma kurumuna iş temini için müracaat eden veya edecek olan mağdurların bu kurumun ........Bölge Müdür Vekili olan sanığa istedikleri işin bulunmasını söylediklerinde onun davaya konu olan sanığa istedikleri işin bulunmasını söylediklerinde onun davaya konu paraları talebetmesi istenen işin bir an önce teminine matuf olup mağdurları haksızn bir işleme maruz bırakacağı yolunda sıkıştırma ve zorlamasının sözkonusu olmadığı gözetilerek sabit olan bu eylemin müteselsil gelen memuriyet görevini kötüye kullanmak suçu oluşturacağı düşünülmeden yazılı şekilde müteselsil cebri irtikatan hüküm kurulması,
SONUÇ. Yasaya aykırı, temyiz itirazları ile sanık vekilinin duruşmalı inceleme sırasındaki savunmaları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün CMUK.nun 321. maddesi gereğince tebliğname ve mütalaa hilafına BOZULMASINA 21.12.1989 Gününde oybirliğiyle karar verildi.