 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E: 2004/8061
K: 2005/4139
T: 15.4.2005
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
BİLİRKİŞİ RAPORU
İçtihat Özeti: Aynı konuda rapor vermekle görevli bilirkişilerin, konuları farklı değilse, işi aralarında görüşüp birlikte rapor vermeleri gerekir.
(1086 s. HUMK. m. 281)
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazıl: nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacıya satılan 1998 Model General Elektrik Sîarcam 3200 Speat Camera markalı nükleer tıp cihazının ayıplı olup olmadığından kaynaklanmaktadır.
Davacı, satılan cihazın ayıplı olduğunu iddia ederek cihazın ayıptan ari benzeri ile değiştirilmesini ve maruz kalınan 30.000.000.000.-TL. tazminatın tahsilini istemiştir.
Davalı davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Özel ve teknik bilgi sahibi olan tarafsız kişiler bilirkişi olarak seçilebilir. HUMK.nun 281. maddesine göre bilirkişinin beyan ettiği oy ve görüş hemen tutanağa geçirilir. Bilirkişi birden fazla ise aralarında görüşürler, görüşme sonucu bildirilen oy ve düşünceler tutanağa yazılır. Aynı konuda rapor vermekle görevlendirilen bilirkişiler işi aralarında görüşüp birlikte rapor vermeleri gerekir. Bilirkişiler ayrı ayrı rapor veremezler. Ancak aynı kurul içinde görevlendirilmiş, fakat konuları değişik olanların ayrı rapor vermeleri mümkün olduğu gibi, azınlıkta kalan bilirkişi ayrı bir rapor verebilir. Somut olayda bu kurallara uyulmadan aynı konuda uzman olan bilirkişilerin ayrı ayrı rapor vermeleri ve birbirlerinin görüşünden haberdar olmadıkları anlaşılmaktadır.
Usule aykırı olarak alınan ve yeterli olmayan bilirkişi raporuna göre hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Yapılacak iş, konusunda uzman yeni bir bilirkişi kurulundan iddia ve savunmalarda değerlendirilmek suretiyle rapor alınarak cihazın ayıpiı olup olmadığının belirlenerek uygun sonuç dairesinde bir karar vermekten ibarettir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün (BOZULMASINA),
bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 15.4.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.