Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E: 2003/6888
K: 2004/3333
T: 25.3.2004

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


  • İTİRAZIN İPTALİ
  • KONUT KREDİSİ
  • BORCUN NAKLİ
  • USULSÜZ KREDİ KULLANIMI
İçtihat Özeti: Bankaya kredi borcunun bir b.aşka kişi tarafından ödenmesi her zaman borcun nakli sonucunu doğurmaz. Konut kredisi ile bu işlem ve diğer işlemler gerçek bir konut alım satımı ve buna ilişkin kredi kullanımından çok usulsüz kredi kullanımını gösterir.
(2004 s. İİK. m. 67)
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı vekili, davalı Serdar Suphi'nin müvekkili bankadan özel yuva kredisi kullandığını, kredi borcunun ödenmemesi üzerine başlatılan takibe davalıların itiraz ettiğini, itirazın haksız olduğunu, davalının konut satış sözleşmesinden caymasının kredi borcunu etkilemediğini ileri sürerek davalıların itirazının iptali ile takibin devamına %40 icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Serdar Suphi vekili cevabında, müvekkilinin amacının gayrimenkul sahibi olduğunu, kredi sözleşmesini imzaladığını ancak bankadan para almadığını, ilk dört taksitin Ü A.Ş. tarafından ödendiğini, müvekkilinin davalıya borcu bulunmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
Davalı Y Gayrimenkul A.Ş. vekili cevabında, müvekkilinin kredi sözleşmesinin tarafı olmadığını, bu nedenle sorumlu tutulamayacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan delillere göre davalı Serdar Suphi'nin davacı bankaya olan kredi borcunun dava dışı Ü.... A.Ş.'ye nakledildiği davacının Ü.... A.Ş.'nin ödemesini kabul ederek borcun nakline icazet verdiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Davalı Serdar Suphi 1.10.1998 tarihinde Y.... A.Ş.'den kredi talebinde bulunmuş konut kredisi talebi kabul edilerek konutu yapan Ü....A.Ş. hesabına sözleşme konusu konut kredisi 2.10.1998 tarihinde virman edilmiştir.
Kredi borçlusu Serdar Suphi konutu pazarlayan Y.... Gayrimenkul A.Ş.'ne verdiği 5.11.1998 tarihli yazı ile konutu almaktan vazgeçtiğini bildirmiş Y.... Gayrimenkul A.Ş.'de kredi borçlusunu ibra etmiştir. Kredi taksitlerinden 2.3.1999, 2.4.1999 ve 2.5.1999 tarihinde ödenmesi gerekenleri Ü....A.Ş. davacı bankaya ödemiştir.
Bankaya kredi borcunun ödenmesinde ödeyen kimsenin önemi bulunmamaktadır. Kredi borcunun bir başka kişinin ödemesi her zaman borcun nakli sonucunu doğurmaz. Konut kredisi ile bu işlem ve diğer işlemler gerçek bir konut alım satımı ve buna ilişkin kredi kullanımından çok usulsüz kredi kullanımını göstermektedir. Olayda kredi kullanımı ve kullandırmanın asıl amacının Bankalar Kanununa göre kredi kullanması mümkün olmayan firmalara kredi vermek olduğu Y.... A.Ş., Y.... Gayrimenkul A.Ş.'nin ortaklarından anlaşılmaktadır. Kredi sözleşmesine aracılık eden ve sözleşmeye menfaat temin edenler bankaya verilen zarardan sorumlu olurlar. Mahkemece bu yönler gözetilerek bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddinde isabet görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün (BOZULMASINA), vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davacı yararına takdir edilen 375.000.000.TL duruşma vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, 25.3.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini