 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E: 2001/822
K: 2001/990
T: 7.2.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Karar özeti: Yetki itirazı, ilk itirazlardan olup, yasa gereğince on gün içinde ileri sürülmesi gerekir.
İlk açılan davada verilen yetkisizlik karan, işlem yapılmadığından davanın açılmamış, sayılması hükmünde olmakla, bu davanın, yetki yönünden açılmamış sayılan önceki dava ile ilgilendirilmesi olanaklı değildir.
(1086 s. HUMK. m. 21,187/1, 193/3, 195)
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı dava dilekçesinin yetki yönünden reddine yönelik . olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı vekili, trafik kazası sonucu müvekkilinin aracında oluşan 589.107.125.-TL zararın tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili, 22.9.2000 tarihli cevap dilekçesinde, Karabük'te ikamet ettiklerini, davacının daha önce aynı konuda Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı davada Karabük Asliye Hukuk Mahkemesinin yetkili olduğuna karar verildiğini, bu nedenle mahkemenin davaya bakmaya yetkili bulunmadığını ileri sürerek dava dilekçesinin yetki yönünden reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece, önceki davada yetkisizlik kararı verildiğini, bu nedenle olay yeri olan Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesinin yetkisinin de ortadan kalktığını gerekçe göstererek dava dilekçesinin yetki yönünden reddine, talep halinde dosyanın Karabük Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar vermiş, karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1- Yetki itirazı HUMK'nun 187/1. maddesi hükmü uyarınca ilk itirazlardan olup, aynı Yasanın 195. maddesi gereğince on gün içinde bildirilmesi gerekir. Dava dilekçesi davalılardan Bekir'e 3.9.2000 tarihinde tebliğ edilmiş olduğundan, davalılar vekilinin 22.9.2000 günlü dilekçesiyle ileri sürdüğü yetki itirazı bu davalı yönünden yasal süresi geçtikten sonra yapılmış bulunduğundan adı geçen davalının yetki itirazının süre aşımı nedeniyle reddedilmesi gerekmektedir.
2- Davalı Osman'ın yetki itirazına gelince;
İlk açılan davada ileri sürülen yetki itirazı yerinde görülerek verilen yetkisizlik kararı üzerine HUMK'nun 193/3. maddesinde belirtilen 10 günlük yasal sürede davacı vekili yetkili mahkemeye başvurup, çağrı kağıdı çıkartmamıştır. Bu nedenle anılan davanın, aynı maddenin son fıkrası uyarınca açılmamış sayılması gerektiği gözetilerek davacı vekili tarafın yeniden harç ödenerek 12.8.1998 tarihinde HUMK'nun 21 .maddesine göre ortak yetkili olay yeri mahkemesi olan Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmekte olan dava ikame edilmiştir. Bu davanın, açılmamış sayılan önceki dava ile hiçbir şekilde ilgilendirilmesi olanaklı değildir. Bu durumda; davalılar vekilinin yetki itirazının reddiyle davanın esasının incelenmesi gerekirken, yazılı şekilde dava dilekçesinin yetki yönünden reddine karar verilmesi isabetli görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 7.2.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.