 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E: 2001/6624
K: 2002/478
T: 24.1.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
2004/m.100
Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, borçluya ait taşınmazın satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde satış bedelinin davalı alacaklıya ödenmesine karar verildiğini, taşınmaza en son haczi müvekkili bankanın 26.3.1999 tarihinde uyguladığını, daha önce konulan hacizlerin süresinde satış istenmemesi nedeniyle düştüğünü ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin haczinin davacının haczinden çok önce olduğunu, bu nedenle davacıya pay ayrılmamasında hata bulunmadığını belirterek şikayetin reddini istemiştir.
Mercii Hakimliğince iddia, savunma ve toplanan delillere göre davacının haczi daha sonra ise de takip tarihinin daha önce olduğu, bu durumda satış bedelinin İİK.nun 100/1.maddesi uyarınca garameten paylaştırılacağı gerekçesiyle sıra cetvelinin iptaline karar verilmiş, karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Bedeli paylaşıma konu taşınmaz üzerine davacı alacaklı 16.11.1998 tarihinde davalı alacaklı 11.4.1996 tarihinde haciz uygulamıştır. Davacı alacaklının takibi haciz yoluyla ilamsız takip olup, İİK.nun 100.maddesindeki belgelere dayanmamaktadır. Davalı alacaklının takibi ilama dayanmadığından davalının ilk haczine iştirak edebilmesi için davacının takibinin daha önce yapılmış bir takip üzerine alınmış aciz vesikasına dayanması gerekirdi. Oysa davacının takibi 100.maddede sayılan belgelerden hiçbirisine dayanmadığından ilk hacze iştirak edemez. Mercii Hakimliğince davacının diğer itirazları üzerinde durulup, ilk kararı temyiz etmediği de gözetilip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle şikayetin kabulünde isabet görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 24.1.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.