 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E: 2001/4182
K: 2001/5754
T: 20.9.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* SIRA CETVELİNE İTİRAZ
* ARAÇ REHNİ
* TESLİM KOŞULU
Karar özeti: Yasa ile belirlenen istisnalar dışında bir menkul mal ancak teslim koşuluna bağlı olarak rehnedilebilir. Araçların rehni yönünden bu hükme istisna olabilecek bir düzenleme bulunmadığından, rehin konusu araç rehnedenin zilyetliğinde bulunduğu sürece rehin hakkının varlığından sözedilemez.
(743 s. MK. m. 853)
(2004 s. İİK. m. 142)
Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen kararın süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı vekili, bedeli paylaşıma konu aracın K.....lehine rehinli olduğunu, müvekkilinin rehinli alacağı temlik aldığını, aracın satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde rehinli alacağa pay ayrılmadığını, bu işlemin hatalı olduğunu ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Ömer vekili, iptali istenen sıra cetvelinde usulsüzlük bulunmadığını belirterek şikayetin reddini istemiştir.
Mercii Hakimliğince iddia, savunma ve toplanan delillere göre aracın trafik kaydına konulan rehin şerhinin geçerli bir rehnin varlığı için yeterli olmadığı, rehin sözleşmesinden sonra araç borçluya teslim edildiğinden MK'nun 853. maddesine uygun olarak kurulmuş bir rehnin varlığından sözedilemeyeceği gerekçesiyle şikayetin reddine karar verilmiş, karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
MK'nun 853. maddesinde, kanunen muayyen istisnalar dışında bir menkul malın ancak, teslimi meşrut şekilde rehnedilebileceği hükme bağlanmıştır. Araçların rehni yönünden anılan hükme istisna olabilecek bir düzenleme
bulunmadığından araç rehinlerinin bu hükme uygun olarak yapılması gerekir. Rehin konusu araç, rehnedenin zilyedliğinde bulunduğu sürece rehin hakkının varlığından sözedilemez. Düzenlenen sıra cetveli ve mercii hakimliğinin şikayetin reddine ilişkin kararında bu nedenle bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan kararın (ONANMASINA), 20.9.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.