 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
Esas no: 2000/6699
Karar no: 2000/7392
T:2.11.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAYIT KABUL
- DELİLLERİN İFLAS İDARESİNE VERİLMEMESİ
- YARGILAMA GİDERİ
Karar Özeti: iflas idaresi, dayanağı gösterilmeyen ve delil ibraz edilmeyen alacağı kabul etmemekte haklı olup, kayıt kabul davası açılmasına neden olmadığından, yargılama giderleri ile sorumlu tutulamaz.
(1086 s. HUMK. m. 413, 426)
(2004 s. İİK. m. 235/2-3)
Taraflar arasındaki kayıt-kabul davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı iflas idaresi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkili bankanın akreditif ilişkisinden dolayı müflis bankadan 259.902,78 DM alacağı bulunduğunu, iflas masasına bildirilen bu alacağın reddedildiğini ileri sürerek reddedilen alacağın masaya kaydına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında, davacının kayıt talebinde bulunurken alacakla ilgili belgeleri ibraz etmediğini, bu nedenle talebinin reddinde hukuka aykırı bir yön bulunmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, savunma ve toplanan delillere göre davacı bankanın iflas tarihi itibariyle 16.132.425.457. TL'nın masaya kayıt ve kabulüne karar verilmiş hüküm, davalı iflas idaresince temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı iflas idaresi vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davacı banka kayıt talebinde bulunurken alacakla ilgili delillerini iflas idaresine vermemiştir. Kayıt talebinin reddi üzerine açtığı kayıt kabul davasında alacağın dayanağı delilleri göstermiştir. İflas idaresi dayanağı gösterilmeyen ve delil ibraz edilmeyen alacağı kabul etmemekte haklı olup, kayıt kabul davası açılmasına sebebiyet vermediğinden yargılama giderleri ile sorumlu tutulamaz.
Ancak bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün HUMK.nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hüküm fıkrasının 2 nolu bendinin karardan çıkartılarak hükmün düzeltilmiş bu şekliyle (ONANMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 2.11.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.