Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
Esas no: 2000/5714
Karar no: 2000/7382
T:2.11.2000

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  • İFLAS
  • ŞİRKETİN BORCA BATIK OLMASI
  • ZORUNLU İFLAS
Karar Özeti:   Şirketin borca batık olduğunun bilirkişi rapora ile saptanması halinde, İİK.nun 178. maddesindeki koşullar aranmaksızın, aynı Yasanın 179. maddesi gereğince zorunlu iflasa karar verilmelidir.
(2004 s. İİK. m. 178,179)
Taraflar arasındaki iflas davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince her ne kadar duruşmalı olarak temyiz edilmişse de davanın niteliği itibariyle bu istem dikkate alınmayarak incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkili şirketin bankalardan aldığı kredileri ve SSK'na ödenecek primler ile personel giderlerini ödeyemez duruma düştüğünü, sirkelin aktifinin pasifini karşılamadığını ileri sürerek müvekkili şirketin iflasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Yapı Kredi Bankası A.Ş. vekili, davacının iflas talebine aktif ve pasifi ile alacaklıların isim ve adreslerini gösteren mal beyanını eklemediğini, alacaklılara zarar vermek maksadıyla iflas talep edildiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece davacı şirketin aldığı borçları nereye ne şekilde sarf ettiğini inandırıcı ve gerçekçi delillerle kanıtlayamadığı, ihtiyari iflas talebinin kabulünün isbat şartına bağlı olduğu ve davacının aciz içerisinde bulunduğunu kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Davacı Anonim Şirket, tahakkuk eden borçlarının ödenmesinin imkansız olduğunu, şirketin pasifinin aktifinden fazla bulunduğunu ileri sürerek İİK.nun 178 ve devamı maddeleri uyarınca iflasına karar verilmesini istemiştir.
İİK.nun 178 maddesinde iflasa tabi borçlunun aciz halinde bulunması nedeniyle iflasını isteyebileceği öngörülmüştür. Burada iflas isteme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak borçlu bu durumda aktif ve pasifi ile alacaklıların isim ve adreslerini gösteren mal beyanını iflas talebine ekleyecek ve aciz halinde bulunduğunu kanıtlaması halinde iflasına karar verilebilecektir. Ayrıca İhtiyari iflas talebinde iflas isteyen Anonim Şirket yöneticilerinin kusur, ihmal ve hilelerinin bulunmaması da gerekmektedir.
Oysa İİK.nun 179. maddesinde, şirketin borca batık olması halinde iflas talep edilmesinin zorunluluğuna işaret edilmekte olup, Anonim Şirketin hangi sebeple bu hale geldiğinin önemi bulunmamakta, Şirketin borca batık olduğunun saptanması halinde iflasına karar verilmesi gerekmektedir.
Mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi sonunda davacı Anonim Şirketin borca batık olduğu saptandığından davanın kabulü gerekirken yazılı gerekçeyle reddinde isabet görülmemiştir.
Sonuç: Yukarda açıklanan nedenlerle hükmün (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 2.11.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini