 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E : 2000/247
K : 2000/1351
T : 24.02.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki konkordatonun feshi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Borçlu M... A.Ş 8.5.1995 tarihli mühlet talebine ilişkin dilekçesine ekli ödeme projesinde alacağın % 100'ünü altı ay ödemesiz süre sonundan itibaren üç yıl içinde her yıl dört eşit taksitle olmak üzere oniki eşit taksitle yasal faiziyle birlikte ödemeyi taahhüt etmiştir. Mahkemece ödeme projesi kabul edilerek borcun tamamının %30 yasal faiziyle ödenmesine karar verilmiştir. Yasal faiz oranı 1.1.1998 tarihinden itibaren %50'ye çıkarılmış, borçlu M... A.Ş alacaklılara %30 faizle ödeme yapması üzerine davacı konkordatonun feshini istemiş, mahkemece bu talep kabul edilmiştir.
Borçlu M... A.Ş'nin konkordato mühlet talebinde bulunduğu tarihte yasal faiz oranı %30'dur.
Borçlunun konkordato teklifindeki iradesi alacaklılara %30 faizle ödeme yapmaktır. Alacaklılarda İİK'nun 297/1.maddesinde öngörülen çoğunlukla bu teklifi kabul ederek konkordatoya muvafakat etmişlerdir. Bu nedenle konkordato talebinin alacaklılar ve borçlu tarafından %30 faizle ödenmesi konusunda mutabakat sağlandığından sonradan yasal faiz oranının %50'ye yükseltilmesi borçlunun %50 faizle ödeme yapması gerektiği sonucunu doğurmaz.
Diğer taraftan konkordatonun tasdiki için kanunun varlığını aradığı şartlardan biri de borçlunun ödemeyi teklif ettiği meblağın, onun mevcudu ile orantılı olmasıdır. Bu şart borçlunun mühlet talebinde bulunurken teklif ettiği ödemeye göre saptanacaktır. Mühlet tarihinde yasal faiz oranı %30 olduğundan bu orana göre anılan şartın gerçekleştiği kabul edilerek borçluya mühlet verilmiş ve konkordato talebi tasdik edilmiştir.
Ayrıca 3095 Sayılı Kanunun o tarihte yürüdükte bulunan 1.maddesi Bakanlar kuruluna faiz oranını artırma yetkisi verdiği gibi azaltma yetkisi de vermektedir. Şayet yasal oranında indirime gidilmiş olsaydı borçlunun bu indirimden faydalandırılması mümkün olmayacaktı.
Mahkemece bu yönler gözetilerek konkordatonun feshi talebinin reddi gerekirken, yazılı gerekçeyle kabulünde isabet görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine 24.2.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.