 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/1670
Karar No : 1998/2470
Tarih : 2.4.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
SIRA CETVELİNE İTİRAZ DAVASI
KEFİLİN HALEFİYET HAKKI
REHİNDE RUÇHAN HAKKI
ÖZET : Alacaklıya ödeme yapan kefil, onun haklarına halef olur, alacakla birlikte onun fer'i olan rehin hakkını da kazanır Rehin konusu malın satışı halinde rüçhan hakkı devam eder, ayrıca takip yapılması gerekmez.
(818s. BK. m. 496)
(2004 s. İİK. m. 140, 142, 206)
Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı vekili, borçluya ait aracın satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde, satış bedelinin davalı Ahmet'e ayrıldığını, Ahmet'in borçlu şirketin kredi borcunu bankaya ödeyen kefil sıfatıyla bankanın rehin hakkına da halef olduğu gerekçesiyle pay ayrılmasının hatalı olduğunu, rucuen icra takibi yapmayan ve haciz uygulamayan kefilin önceliği bulunmadığını ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Ahmet alacağının rehinli olduğunu, sıra cetvelinde hata bulunmadığını belirterek şikayetin reddini istemiştir.
Mercii Hakimliğince iddia, savunma ve toplanan delillere göre borçlunun kredi borcunu bankaya ödeyen kefil Ahmet'in BK'nun 496. maddesi uyarınca alacaklı bankanın haklarına halef olacağı, bu şekilde rehinli temin edilmiş alacağın rehin konusu malın satışı halinde öncelikle ödeneceği gerekçesiyle sıra cetveline itirazın reddine karar. verilmiş, karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Borçlu şirketin İş Bankası A.Ş.ne olan kredi borcunun müteselsil kefil Ahmet tarafından ödendiği, iş Bankasının rehin hakkını Ahmet'e 15.12.1995 tarihinde temlik ettiği icra dosyasındaki belgelerden anlaşılmaktadır. BK'nun 496. maddesi uyarınca alacaklıya ödeme yapan kefil onun haklarına halef olur ve alacakla birlikte onun fer'i olan rehin hakkını da kazanır. Rehin hakkını kazanan kefilin rehin konusu malın satışı halinde satış bedeli üzerinde rüçhan hakkı devam eder. Bunun için ayrıca takip yapması gerekmez. Ödeme tarihinden itibaren işleyen faiziyle birlikte davalı Ahmet'e pay ayrılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Davacı alacaklının temyiz itirazları bu nedenle yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarda açıklanan nedenlerle kararın (ONANMASINA), onama harcının temyiz edenden alınmasına, 2.4.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.