 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi Başkanlığı
Esas no : 1995/11542
Karar no : 1996/158
Tarih : 16.1.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR
Davacı vekili, borçluya ait taşınmazın satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde davalıya birinci sırada 197.175.000.-TL para ayrıldığını, ipotek akit tablosunda faizsiz olduğu belirtilen alacak için %79 faiz yürütülmesinin hatalı olduğunu ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mercii Hakimliğince davacı alacaklının davalı alacaklının alacağının esas ve miktarına itiraz edemiyeceğini, sıra cetveli ile ilgili işlemin yasaya uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Borçluya ait mahcuzun satış bedelinin tüm alacaklıların alacağını karşılamaması halinde düzenlenecek sıra cetveline şikayet yoluyla İcra Tetkik Merciinde dava yoluyla mahkemede itiraz edilebilir. İtiraz alacağın esas ve miktarına ise dava yoluyla mahkemede (İİK'nun 142/1.maddesi), yalnız sıraya ilişkinse şikayet yoluyla İcra Tetkik Mercii'nde (İİK'nun 142/son maddesi) ileri sürülmelidir. Davacı ipotekli alacaklı davalı lehine tesis edilen ipoteğin faizsiz olduğu halde %79 faiz yürütülerek davalıya fazla pay ayrıldığını ileri sürmüştür. Bu itiraz davalı alacaklının alacağının miktarına yönelik olup uyuşmazlığın dava yoluyla mahkemede görülmesi gerekir. Mercii hakimliğince görev yönü düşünülmeden şikayetin esas reddi isabetsizdir.
Diğer taraftan birbirini etkileyecek davaların HUMK'nun 45.maddesi uyarınca birlikte görülmesi gerekir. Davacı alacaklı ve İcra Tetkik Mercii 'nin 1995/334 esas sayılı dosyada davacı olan Orhan S... 'in itirazları ipotekli alacaklı Durali Y... 'nın alacağının miktarına yönelik olup bu iki davanın birlikte görülmesi anılan yasa hükmü gereği olup, bu yönün gözetilmemesi de usule aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine 16.1.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.