 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E. 1993/8053
K. 1993/8150
T. 30.11.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ANONİM ŞİRKET ORTAĞI GERÇEK KİŞİLER
KOLLEKTİF ŞİRKETLER
KREDİ ŞÖZLEŞMESİ
MÜTESELSİL KEFALET
TACİR SAYILMA
İFLASA KARAR VERME
KARAR ÖZETİ Anonim şirket ortağı gerçek kişilerin müteselsil kefil sıfatıyla bir kredi sözleşmesini imzalamış olmaları, tacir sayılmalarını gerektirmez. TTK.nun 182. maddesi, kollektif şirket için öngörülmüş olup, İİK.nun 43. maddesine uygun bir araştırma yapılıp tacir oldukları saptanmadan, anonim şirket ortakları gerçek kişilerin iflasına karar verilemez.
(2004 s. İİK. m. 43)
(6762 s. TTK. m. 182)
(7129 5. Bankalar K. m. 78)
Taraflar arasındaki itirazın iptali ve iflas davasının yapılan yargılaması sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün müdahil vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği konuşuldu:
Kredi sözleşmesinin müteselsil kefilleri olan Osman Nuri, Mehmet Hamdi ve Ali Galip'in borçlu şirkete olan bu kefaletleri ticari faaliyette bulunduklarının ve tacir olduklarının kesin kanıtı kabul edilerek mahkemece iflaslarına karar verilmiştir. Davaya müdahil olarak katılan E... T.A.Ş. vekili, A.Ş. ortakları davalıların iflasa tabi şahıslar olmadıklarını, haklarında iflas davası açılamayacağını savunmuştur.
İİK .nun 43. maddesine göre, "iflas yolu ile takip, ancak Ticaret Kanunu gere~nce tacir sayılan veya tacirler hakkındaki hükümlere tabi bulunanlar ile özel kanunlara göre tacir olmadıkları halde iflasa tabi bulundukları bildirilen hakiki veya hükmi şahıslar hakkında yapılır". Hakiki bir şahsın iflası talep edildiğinde, mahkemece özellikle anılan yasa hükmü gözönünde tutularak iflasa tabi şahıslardan olup olmadığının araştırılması gerekir. Somut olayda mahkemece .kredi sözleşmesi akteden AŞ.nin ortağı olan davalı gerçek kişilerin bu kredi sözleşmesini müteselsil kefil sıfatıyla imzalamalarının tacir sayılmalarını gerektirdiği, TTK.nun 182. maddesine benzer bir durumun ortaya çıktığı kabul edilmişse de, İİK.nun 43. maddesine uygun bir araştırma yapılmadan bu kişilerin iflasa tabi olduğunun kabulü isabetsizdir. TTK. nun 182. maddesi kollektif şirketler için öngörülmüş olup, sermaye şirketi olan AŞ. ortakları ve yöneticileri (Bankalar Kanununun 78. maddesindeki istisna dışında iflasa tabi değildir. Bu durumda mahkemece yapılacak iş, davalılar Osman Nuri, Mehmet Hamdi ve Ali Galip'in, TTK. hükümlerine göre tacir sayılıp sayılamayacağının, bu hususta davacı alacaklının göstereceği deliller de toplanıp değerlendirilerek, bu davalıların iflasa tabi şahıslardan olduğu saptanır ise iflaslarına, aksi halde bu davalılar yönünden davanın reddine karar vermekten ibarettir.
SONUÇ :Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün (BOZULMASINA), vekili duruşmaya gelmeyen E A.Ş. yararına vekalet ücreti takdirine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 30.11.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.