 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E. 1993/7181
K. 1993/6809
T. 20.10.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KONKORDATO TALEBİ
ADİ ORTAKLIKTAKİ HİSSE
ŞERİKLERİN MAL VARLIĞI
KARAR ÖZETİ Adi ortaklığın şerikleri kendileri yönünden konkordato talep edebilirler Bu durumda; şeriklerin kendi mal varlıkları ve adi ortaklıktaki hisseleri saptanıp, buna göre İİK.nun 298. maddesindeki konkordato şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği incelenmelidir.
(2004 s. İİK. m. 298)
Taraflar arasındaki konkordatonun tasdiki davasının yapılan yargılaması sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde alacaklılardan şirl~et vekilince ve diğer alacaklılar tarafından temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Konkordato talep eden Yaşar ve Yalçın için, icra Tetkik Merciince mühlet kararı verilmiş ve konkordato komiseri tayin edilmiştir. Komiserin incelemesi aşamasında talep edenlerden Yalçın konkordato isteminden yaz-geçmiştir. Bu durumda, konkordatonun Yaşar yönünden incelenmesi gerekir.
Konkordato talep edenlerin adi ortaklık borçları, şahısları yönünden müteselsilen sorumluluklarında olmakla davacı Yaşar ortaklık borcunun tamamından sorumludur. Bu husus gözetilerek konkordato isteyen Yaşar'ın borçları tutarı bulunup, kendi mal varlığı ile varsa ortaklığın mal varlığının 1/2'si saptanıp buna göre İİK.nun 298. maddesindeki konkordato koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediği incelenmelidir. Oysa, konkordato komiserliğince düzenlenen raporda ortaklık mallarının ve diğer ortağın şahsi mallarının tamamı konkordato isteyen borçlunun aktifinde yer alması ve nisabın bu şekilde sağlanması yanlıştır.
2- Konkordato talep edenin iyiniyetli olması talebin kabulü için araştırılması gereken diğer bir koşuldur. Mahkemece bu koşul üzerinde durulmamış olması da bozma nedeni sayılmıştır.
SONUÇ Yakarıda yazılı nedenlerle kararın temyiz eden alacaklılar yararına (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 20.10.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.