 |
T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E. 1992/705
K. 1992/930
T. 26.3.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TRAFIK KAZASI NEDENİYLE MANEVİ
TAZMİNAT
ÖZET : Manevi tazminatın takdirinde hakimin, olayın meydana gelişindeki özel halleri ve davacının elem ve teessürü ile tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını gözetmesi gerekir.
(818 s. BK. m. 43)
Taraftar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Dayalı G...... A.Ş.nin maliki olup, diğer davalının yönetimindeki aracın tam kusurlu olarak kullanılması ile meydana gelen trafik kazasında yaralanan davacı tarafından talep edilen 15.000.000 TL. manevi tazminat hakkında mahkemece 1.400.000 TL.ya hükmedilmiştir. Manevi tazminatın takdirinde hakimin, olayın meydana gelişindeki özel halleri ve davacının elem ve teessürü ve tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını gözetmesi gerekir. Davacının kazada çene kemiği kırılmış, hayati tehlike geçirmiş ve 25 gün işten kalır derecede yaralanmasının elem ve teessürü için hükmedilen manevi tazminat pek az olup, taktirde fahiş hata bulunduğundan kararın bozulması gerekmektedir.
SONUÇ: : Yukarıda yazılı nedenle kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 26.3.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|