 |
T.C
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/9489
K: 2003/10307
T: 22.12.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAT MÜLKİYETİ KURULMAK SURETİYLE ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ
- BAĞIMSIZ BÖLÜM LİSTESİ
- BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN PAYDAŞLARA ÖZGÜLENMESİ
- DEĞER FARKI
İçtihat Özeti: Bağımsız bölümlere ait listede bazı bağımsız bölümlerin birden çok paydaşa, rızaları da olmaksızın hisseli olarak özgülenmesi öngörülmüş olduğundan ve böyle bir paylaşımı öngören listeyi imzalamayan davalıların imzalamış sayılmasına da karar verilemeyeceğinden, taşınmaz üzerindeki yapıda her bir bağımsız bölümün konumu, yüzölçümü, kullanım amacı ve eklentileri yerinde incelenip irdelenerek değeri ve bu değere göre özgülenecek arsa payı uzman bilirkişi aracılığı ile saptanmalı, her bir paydaşa fiili kullanım durumu da dikkate alınarak birer bağımsız bölüm özgülendikten sonra, fiili paylaşımın veya başka türlü bir anlaşma olmadığının saptanması halinde mahkemece kura çekilmek suretiyle bağımsız bölümlerin paydaşlara özgülenmesi sağlanmalı ve bağımsız bölümlerin değer farkından kaynaklanan ivaz da belirlenmek suretiyle paylar denkleştirmen, ayrıca Yasa'nın 12. maddesindeki yazılı belgelerden imar mevzuatına uygun onaylı proje ve yapı kullanma belgesi, onaylı fotoğraf, onaylı liste, yönetim planı tamamlattırılmak, bu konuda gereği için davacı tarafa yeterli önel verilmeli, tarafların imzalamaktan kaçınmaları durumunda liste ve yönetim planı gibi belgelerin imzalanmış sayılmasına karar verilip bundan sonra hasıl olacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
634 s. KMK/12, 50
Dava dilekçesinde kat mülkiyeti kurulmak suretiyle ortaklığın giderilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dava, toplam 18 paydaşı bulunan taşınmazın ortaklığının kat mülkiyeti kurulması suretiyle giderilmesi istemiyle açılmıştır. Davalılardan M.Ş., A.Ç., K.Ö. ve A.Ö. savunmalarında davacının yapılan inşaat sözleşmesine aykırı davrandığını ve eksikleri yerine getirmediğini, bunlarla ilgili davaların devam ettiğini belirterek davanın reddini istemişlerdir.
Mahkemece onaylı bağımsız bölüm listesinin bir kısım davalılar tarafından imzalanmadığı ve taraflar arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan davaların bulunduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Zemini üzerinde Kat Mülkiyeti Yasası'nın 50. maddesinde açıklanan niteliklere uygun bir yapı ve bu yapıda herbir paydaşa özgülenebilecek en az bir bağımsız bölüm bulunan taşınmazlarda hakim yasanın 12. maddesinde belirtilen belgeleri tamamlamak ve kat mülkiyeti kurmak suretiyle ortaklığın giderilmesine karar vermelidir.
Yasanın 12. maddesinde yazılı belgelerden olan bağımsız bölümler listesi ile yönetim planının tüm paydaşlar tarafından imzalanmaması halinde hükümle birlikte bu belgelerin de imzalanmış sayılmalarına karar verilir.
Her bir paydaşa en az bir bağımsız bölüm özgülenmesi işleminde artan bağımsız bölümlerin de paydaşlara ayn ayrı özgülenmeleri gerekmekte olup paydaşlar tarafından açıkça kabul edilmedikçe bir bağımsız bölümün birden çok paydaşa hisseli olarak özgülenmesi olanağı yoktur.
Davalıların savunmalarında bildirdiği ve davanın reddine dayanak alınan dosyaların incelenmesinde bu davaların mülkiyet uyuşmazlığı ile ilgili olmadığı anlaşıldığından bu uyuşmazlıkların ortaklığın kat mülkiyeti kurulmak suretiyle giderilmesi davasının sonuçlandırılmasına bir etkisi bulunmamaktadır.
Bu açıklamalar ışığında somut olaya bakıldığında üzerinde yasanın 50. maddesine uygun yapı bulunan taşınmazda 34 adet bağımsız bölüm mevcut olduğu ve 18 olan paydaş sayısı itibariyle her bir paydaşa en az bir bağımsız bölüm özgülenmek suretiyle ortaklığın kat mülkiyeti kurularak giderilebileceği anlaşılmaktadır.
Mahkemece, davacı tarafça dosyaya ibraz edilen bağımsız bölümler listesinin bazı paydaşlar tarafından imza edilmemiş olmasının taşınmazda kat mülkiyeti kurulmasına engel teşkil edeceğinin kabulü sebeple yerinde değil ise de, sözü edilen listede bazı bağımsız bölümlerin birden çok paydaşa, rızaları da olmaksızın hisseli olarak özgülenmesi öngörülmüş olduğundan ve böyle bir paylaşımı öngören listeyi imzalamayan davalıların imzalamış sayılmasına da karar verilemeyeceğinden yukarda değinilen hususlar dikkate alınarak dava konusu taşınmaz üzerindeki yapıda her bir bağımsız bölümün (konumu, yüzölçümü, kullanım amacı ve eklentileri yerinde incelenip irdelenerek) değeri ve bu değere göre özgülenecek arsa payı uzman bilirkişi aracılığı ile saptanmalı, her bir paydaşa (fiili kullanım durumu da dikkate alınarak) birer bağımsız bölüm özgülendikten sonra, fiili paylaşımın veya başka türlü bir anlaşma olmadığının saptanması halinde mahkemece kura çekilmek suretiyle bağımsız bölümlerin paydaşlara özgülenmesi sağlanmalı ve bağımsız bölümlerin değer farkından kaynaklanan ivaz da belirlenmek suretiyle paylar denkleştirmeli, ayrıca Yasanın 12. maddesindeki yazılı belgelerden (imar mevzuatına uygun onaylı proje ve yapı kullanma belgesi, onaylı fotoğraf, onaylı liste, yönetim planı) tamam-lattırılmah, bu konuda gereği için davacı tarafa yeterli önel verilmeli, tarafların imzalamaktan kaçınmaları durumunda liste ve yönetim planı gibi belgelerin
imzalanmış sayılmasına karar verilip bundan sonra hasıl olacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
Bu hususlar dikkate alınarak tahkikatın tamamlanması ve hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 22.12.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.