 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E : 2003/582
K : 2003/1058
T : 18.02.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- MİMARİ PROJEYE AYKIRILIK
- ANATAŞINMAZA KAT İLAVESİ
- KAT MALİKLERİNİN OYBİRLİĞİ İLE KARAR ALMA GEREKLİLİĞİ
634 s. KMK/19,44
Dava dilekçesinde eski hale getirme istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davacılar vekili tarafından yasal süresi içinde verilen temyiz dilekçesi ile istenilmekle taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde temyiz eden davacı ve aleyhine temyiz olunan davalı adına gelen olmadı. Dosyadaki bütün kağıtlar okunup, eksiğe gönderilmiş, bu kez eksikten dönmekle tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü:
Dava kat mülkiyeti anataşınmazın ortak yer olan çatısına ilave edilen bağımsız bölümün kaldırılıp eski hale getirilmesi istemine ilişkindir.
Kat Mülkiyeti Yasasının 44. maddesi hükmüne göre anataşınmazın üstüne kat ilavesi veya mevcut çıkma kat yerine tam kal yapılması için buna tüm kat maliklerinin oybirliğiyle karar vermeleri gerekir. Diğer yandan anılan Yasanın 19. maddesi hükmüne göre de kat maliklerinden herbiri anataşınmazın mimari durumunu titizlikle korumakla yükümlü oldukları gibi bütün katmaliklerinin rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklikler yapılamaz.
Dosya içindeki belge ve bilgilere göre, davaya konu edilen ve çatıya yapıldığı saptanan inşaatın, anataşınmazın orjinal mimari projesine aykırı olduğu bu değişiklik konusunda kat malikleri kurulunca oybirliğiyle alınmış bir karar bulunmadığı gibi buna tüm kat maliklerinin rıza ve muvafakat göstermedikleri her ne kadar, dosyada 24.2.1999 tarihli değişiklik projesi var ise de bunun kat maliklerinin tümümün rıza ve muvafakati alınmadan belediyece onaylandığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla tüm kat maliklerinin muvafakati olmaksızın an taşınmazın ortak yerinde mimari projeye aykırı biçimde yapıldığı saptanan dava konusu değişikliğin eski hale getirilmesine karar verilmesi gerekirken mahkemece, tüm kat maliklerinin muvafakatini içermeyen tadilat projesini dayanılarak ortak yere müdahalede bulunulmadığı, estetik bozukluk yaratılmadığı, komşu taşınmazların tasarrufunu engelleyici ve onlara zarar verici bu işlem söz konusu olmadığı gibi gerekçelerle dava konusu ilavenin eski halı getirilmesi isteminin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı siklide hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 18.2.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.