 |
T.C
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E:2001/2652
K:2001/3442
T:09.04.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY KARARI
Dava dilekçesinde itirazın iptali istenilmiştir. Mahkeme davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
YARGITAY KARARI
Temyiz isteminin süresi 'içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davalının kullandığı bağımsız bölüm, tapu kaydına göre mesken niteliğinde olduğu gibi apartmanın bütün bağımsız bölümlerinin kullandığı su, ortak sayaçtan geçtikten sonra bağımsız bölümlerin süzme su sayacına ulaşmaktadır.
Bu gibi durumlarda su tüketimi için belediyece tahakkuk ettirilen miktarın, hangi esasa göre belirlendiği konusunda dosyada herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Yönetimce su bedellerinin bağımsız bölüm maliklerinden tahsilinde, mesken ve işyerleri için, kullanım miktarı da dikkate alınarak kademeli bir fiat uygulanmakta olup bunun belediyenin tahakkukuna esas alınan ilkeye uygun bulunup bulunmadığı da mahkemece araştırılmamıştır.
Mahkemece, A... Genel Müdürlüğünden, dava konusu apartmanın ortak su sayacına göre tahakkuk yapılırken apartmandaki mesken ve işyerlerinin dikkate alınıp alınmadığının, alınmakta ise bunun tapu kaydına göre mi yoksa fiili kullanım durumuna göre mi yapıldığının; taşınmazın bu niteliklerinin dikkate alınmakta olması halinde, uygulanan tarifenin ne olduğunun ve kullanım miktarına göre kademeli bir fiat uygulamasının olup olmadığının etraflıca sorulup alı-nacak- cevap yazısına göre, apartman yönetimince kat maliklerinin her birisi için belirlenen borç hesabının uygun olup olmadığının daha önce dinlenen bilirkişiden sorulup ek rapor alınması ve bu rapor esas alınmak suretiyle hasıl olacak sonuç doğrultusunda bir karar verilmesi gerekirken bu hususlar araştırılmadan noksan tahkikata dayalı olarak karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 9.4.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.