 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E : 2001/12580
K : 2002/1047
T : 4.2.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* İSİM DEĞİŞTİRİLMESİ
* GENEL VEKALETNAME İLE DAVA AÇILMASI
Karar özeti: Vekilin, kişiye sıkı sıkıya bağlı kişilik haklarıyla ilgili dava açabilmesi için vekaletnamesinde özel bir yetkinin bulunması gerekir.
Genel vekaletname ile isim değiştirmesi için dava açan avukata, özel yetkiyi içeren vekaletnamesini ibraz etmesi için süre verilmelidir. Vekaletname getirilmediği ya da davacı asıl, bir dilekçe ile veya bizzat duruşmada, özel yetkisi bulunmayan vekilin açtığı davaya ve yapılan işlere icazet verdiğini bildirmediği taktirde, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmelidir.
(1512 s. Noterlik K. m. 89)
(1587 s. Nüfus K. m. 46)
(4721 s. MK. m. 26)
Davacı, dava dilekçesinde adının düzeltilmesini istemiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dava, kişiye bağlı haklardan olan adın değiştirilmesi istemine ilişkindir. Dava dilekçesine ekli vekaletname genel nitelikte olup, vekil eden Nuri'nin adının Nisbet olarak değiştirilmesi konusunda özel bir yetkiyi içermemektedir. Vekilin, kişiye sıkı sıkıya bağlı kişilik haklarıyla ilgili böyle bir davayı açabilmesi için vekaletnamesinde özel bir yetkinin bulunması gerekir.
Mahkemece, genel vekaletname ile dava açan avukata özel yetkiyi içeren vekaletnamesini ibraz etmesi için belli bir süre tanınmalıdır. Bu süre içerisinde vekil vekaletnamesini getirmediği ya da davacı asil, bir dilekçe ile veya bizzat duruşmaya gelerek özel yetkisi bulunmayan vekilin açmış olduğu davaya ve yapılan işlere icazet verdiğini bildirmediği takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekirken, bu şekilde açılan davaya bakılıp esas hakkında hüküm kuruması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 4.2.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.