 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/7296
Karar No : 1998/9563
Tarih : 24.9.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR ÖZETİ: Vakfın amaçlarına ve yararlarına aykırı davranışlarda bulunan ve vakfı zarara sokan eylemleri nedeniyle yöneticinin (yönetim kurulu üyesi) azli, vakıf yönetim kurulu görevleri arasında olmayıp, teftiş makamının (Vakıflar Genel Müdürlüğü) başvurması üzerine ancak mahkeme kararı ile mümkündür.
(743 s. MK. m.79)
[Vakıflar Hk. Tüz.-7/1066 s. (25.7.1970 Ta.) m. 23]
Dava dilekçesinde karar iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne dair verilen hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davalı vekili tarafından yasal süresi içinde verilen temyiz dilekçesi ile istenilmekle dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü.
Davacı, D Kardeşlik Birliği M Y Vakfı'nın vakfedenlerinden biri olup, vakıfname hükümlerine göre, vakfı yönetmek üzere oluşturulan yönetim kurulu ve ayrıca danışma kurulu üyesidir. Vakıfnamede vakfedenlerin veya yönetim kurulu üyelerinin bu görevden çıkarılmalarına ya da azledilmelerine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Azil kararında dayanılan vakıf senedi ve vakıf çalışmalarını düzenleyen "tüzük" tabir edilen belgede de yönetim kuruluna, kendi üyelerinden ve danışma kurulu üyelerinden birinin azli yetkisi verildiğine dair hüküm yoktur.
Diğer taraftan Medeni Kanunun 79. maddesi vakıf yöneticisinin değiştirilmesi ile ilgili hükme yer vermiş, buna dayanılarak da Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıflar hakkındaki Tüzüğün 23. maddesi de bu Yasa hükmüne dayanılarak düzenlenmiştir. Sözü edilen 23. maddede vakıf idarecilerinin işten uzaklaştırılmasının nedenleri tek tek sayılmış, bunların arasında vakfa yönelik kusurlu davranışlar da yer almış olmakla beraber bu tür davranışta bulunan yöneticilerine görevden alınabilmeleri, teftiş makamının (Vakıflar Genel Müdürlüğü) başvurması üzerine ancak mahkeme kararı ile mümkündür.
Bu durumda vakfın amaçlarına ve yararlarına aykırı davranışlarda bulunan ve vakfı zarara sokan eylemleri sebebi ile yöneticinin (yönetim kurulu üyesinin) azli vakıf yönetim kurulunun görevleri arasında olmadığı açıktır.
Medeni Kanunun yukarıda sözü edilen 79. maddesi uyarınca yöneticiler ile ilgili özel olarak düzenlenmiş görevden uzaklaştırma ve azil konusunda yetki aşılarak verilen vakıf yönetim kurulu kararının iptali için dava açılmasının belli bir süre ile kısıtlanması da sözkonusu değildir.
Bu itibarla, yönetim kurulunun verdiği kararın iptaline dair mahkeme kararına karşı, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün (ONANMASINA), 24.9.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.