Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/12607
Karar No : 1998/12430
Tarih : 12.11.1998

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
MEN'İ MÜDAHALE VE ESKİ HALE GETİRME
BAĞIMSIZ BÖLÜM İLAVESİ
 
KARAR ÖZETİ: Kat malikleri kurulunca, o tarihte tapudaki tüm maliklerin asaleten veya vekaleten imzalarını taşıyan bir kararla, ana gayrimenkula bağımsız bölüm ilave edilmesine karar verilebilir. Mahkemece, bu kararın yasaya uygunluğu saptandığı takdirde davalılara, ilave edilecek bağımsız bölümün tescili için gerekli idari işlemleri ve tarafların muvafakatını sağlamak üzere mehil verilip, sonucuna göre karar verilmelidir.
(634 s. KMK. m. 44, 14, 13)
 
Dava dilekçesinde müdahalenin men~i ve eski hale getirme istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
 
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
 
Kat malikleri kurulu dava konusu edilen dükkan yapımı için 11.2.1992 tarihli kararı almıştır. Kararın oybirliği ile verildiği ve tüm kat maliklerini (asaleten ve vekaleten) kapsadığı ilk bakışta görülmektedir. 0 nedenle, hükmüne uyulan bozma ilamı gereği kararın alındığı 11.2.1992 tarihi itibarI ile tüm kat maliklerinin asaleten veya vekilleri marifeti ile temsil edilip edilmediklerinin saptanması gerekirken, kararın alındığı tarihten sonraki maliklerin isimleri verilerek karara tüm kat maliklerinin katılmadığını belirten yanlış bilirkişi raporuna dayanılmış olması doğru değildir. Bilirkişi raporunda adları geçen Ali, Güzin ve Armağanın kararın alındığı tarihten sonra malik oldukları cihetle bunların karara katılmamaları doğaldır. Mahkeme bu konuda davacıların karara karşı itirazlarını dikkate alarak inceleme yapmalıdır.
 
Hükmüne uyulan bozma ilamı gereği Kat Mülkiyeti Kanununun 44. maddesinin b ve c bentlerindeki şartların tahakkuk edip etmediği davalılara dava konusu bağımsız bölümün tescilinin gerçekleşip gerçekleşmemesi sonucu belirlenecektir ki, bu da onlara verilecek bir mehil sonunda anlaşılacaktır.
0 halde, mahkemece yapılacak iş; yukarıdaki esaslar dairesinde anılan kararın tüm kat maliklerinin asaleten veya vekaleten imzalarını taşıyıp taşımadığını öncelikle saptamak, kararın yasaya uygun olduğu saptandığı takdirde 44. maddenin b ve c bendindeki işlemler idari yönden ve tarafların muvafakatı ile gerçekleşebilecek bir keyfiyet bulunduğundan bunu sağlamak üzere davalılara uygun bir mehil vermek, kararın yasa hükümlerine uygun olmadığı mahkemenin yapacağı tahkikat ile anlaşıldığı takdirde veya verilen uygun mehil içerisinde b ve c bentlerindeki hususların idari yönden gerçekleştirilmemiş olması halinde şimdiki gibi karar verilmelidir.
 
Eksik inceleme ile ve bilirkişinin, kat malikleri kurulu kararı yönünden dosyadaki tapu kaydı ile bağdaşmayan beyanları ile davanın kabulü ile yıkıma karar verilmesi doğru görülmemiştir.
 
Bu itibarla; yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 12.11.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Türk Telekom Borç 
  • 13.06.2025 08:58
  • [Mal Paylaşımı davaları] Mal Paylaşımı dava sonucu alacak Nafakadan düşülebilir mi 
  • 12.06.2025 08:44
  • SGK sözleşmeli özel hastane Savcılığa şikayet edilebilir mi ? 
  • 11.06.2025 20:01
  • Fuzuli İşgalci Evin Demirbaşlarını Söküp Götürebilir Mi 
  • 11.06.2025 18:54
  • Solidworks Lisanssiz kullanımi yanlış adreste arama 
  • 10.06.2025 01:05


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini