 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/818
Karar No : 1997/1728
Tarih : 03.03.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı Halil ile davalı Nüfus Müdürlüğü aralarındaki dava hakkında Nizip Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 6.8.1996 günlü ve 1996/876-354 sayılı kararın temyiz edilmemekle kesinleşmesi ve yürürlükteki kanuna aykırı olduğu iddiasıyla C. Başsavcılığının 20.1.1997 gün ve Hukuk 127680 sayılı yazılarıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulmasının istenmesi üzerine gereği düşünüldü:
Doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen davacının velayeti altında bulunan oğlu Mehmet ile aynı anneden doğduğu anlaşılan 9.11.1976 doğumlu ikiz kardeşleri Hanım ve Cemil arasında düzeltilen doğum tarihine göre sadece 52 günlük bir zaman süresi bulunmaktadır.
Bir kadının bu süre içerisinde iki kez doğum yapması tıbben mümkün olmadığı açık olup, hakim, nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken bu kayıtların yek diğeri ile çelişik olmamasına özen göstermelidir. Böyle bir sonucu doğuracak kararlar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle C. Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün H.U.M.K.nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın C. Başsavcılığına gönderilmesine, 3.3.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.