 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E:1996/6347
K:1996/7553
T:23.09.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dava: kat maliki olan davalı tarafından ödenmeyen genel giderlerin tahsiline ilişkindir. 19.12.1993 tarihli kat malikleri kurulu kararında onarım giderinin bağlı olduğu miktar ile kat maliklerinin arsa payları oranında buna katılacaklarına ilişkin ilke yer almaktadır. Davacı yaptığı masrafların karşılığı olan belge örneklerini dosyaya ibraz etmiştir. Davalı vekili bu tamiratın yapılmadığına dair herhangi bir savunmada bulunmamıştır. 19.12.1993 tarihli kat malikleri kurulu kararının iptali konusunda herhangi bir dava açılmadığına göre bu kararın uygulanması gereklidir.
Bu durumda mahkemece yapılacak iş, diğer kat maliklerinin her birinin ödediği gibi davacının arsa payı dikkate alınarak payına düşen miktarı belirlemek, bundan bir ödeme yapılmışsa bunu indirmek ve artacak miktara hükmetmek olmalıdır.
Bilirkişinin belge asıllarının ibraz edilmediği şeklindeki bir gerekçeyle hesap çıkaramadığına dair beyanına dayanılarak davanın reddi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 23.09.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.