Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E. 1996/2383
K. 1996/3081
T. 28.3.1996

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
KAT MÜLKİYETİ
İNTİFA HAKKI SAHİBİ
ORTAK YERLERİN KULLANIMI
TAZMİNAT DAVASI
 
KARAR ÖZETİ Davacı, kat maliki olmayıp bağımsız bölüm üzerinde intifa hakkı sahibidir. Bağımsız bölümün ve eklentileri ile ilgili olarak anagayrimenkulün ortak yerlerindeki haklarının ihldl edilmesi halinde dava hakkına sahiptir. Bu bağıtta, kat malikleri kurulu kararı, ortak yerlerin kullanılmasıyla ilgili bir hüküm içermemekte olup, kendisi önceki bir kararla yönetici seçildiği halde, kat malikleri kurulu yeniden toplanıp başka bir yönetici seçilmiştir.
 
Bu durumda, intifa hakkı sahibi davacı, Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesine göre kat malikleri kurulu hararının iptalini isteyemez. Ancak; yönetici atanmış olması nedeniyle, uğradığı zarardan dolayı şartları varsa tazminat davası açabilir.
(634 s. KMK. m. 33)
 
Dava dilekçesinde, karar iptali istenilmiştir. Mahkemece, davanın kabulü cihetine gidilmiş; hüküm, davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:
 
Geri çevirme kararı üzerine dosyaya getirtilen Tapu Sicil .Müdürlüğü yazısına göre davacı kat maliki olmayıp, bağımsız bölüm üzerinde intifa hakkı sahibidir. Bağımsız bölümün intifa hakkı sahibi ise, Yargıtay uygulamalarına göre kat malikinin, kat Mülkiyeti kanunundan doğan tüm haklarını kullanma hakkına sahip olmayıp, intifa hakkı sahibi bulunduğu bağımsız bölümün ve bu bağımsız bölümün eklentileri yada intifa hakkı kapsamındaki kullanımı ile ilgili olarak anagayrımenkulün ortak yerlerindeki haklarının ihlal edilmesi halinde ancak ve bunlara sınırlı olarak dava hakkına sahiptir. İptali istenen kat malikleri kurulu kararı, davacının üzerinde intifa hakkı sahibi bulunduğu A blok 10 nolu bağımsız bölümün kullanımını, kendisinin buradan yararlanmasını yada bu yararlanma ile ilgili ortak yerlerin kullanımına etkili bir hükmü içermemekte olup, esasen davada istenen ve kendisi önceki bir kararla yönetici seçildiği halde, kat malikleri kurulunun yeniden toplanıp yönetici seçmelerinin usul ve yasaya aykırı olduğu iddiası ile buna dair kararın iptalidir.
 
Bu durumda davacı, intifa hakkı sahibi kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi kapsamında kat malikleri kurulu kararının iptalini dava edemiyecek, ancak kendisi yönetici atandığı halde (dışardan atanmış yönetici) kat maliklerinin yeniden toplanıp başka bir yönetici atamış olmaları sebebi ile uğramış olabileceği bu zarar genel hükümler dairesinde ve koşulları varsa bir tazminat davasına konu edilebilir.
 
Davacı intifa hakkı sahibi olduğu halde bağımsız bölüm maliki olduğunun kabulü ile, onun intifa hakkına dayanmayan nedenle kat malikleri kurulu kararının iptali davası açabileceğinin kabulü ile yazılı olduğu şekilde sözü edilen kararın iptaline karar verilmesi doğru görülmemiştir.
 
Bu itibarla, yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün Hukuk Usulü Muhakemeleri. Kanununun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 28.3.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini