 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E. 1994/6087
K. 1994/7737
T. 7.6.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
VAKIFLARIN BİRLEŞMESİ
TESCİL EDİLMEYEN VAKIF MALLARI
KARAR ÖZETİ Tescil edilmiş vakfın sona ermesine yol açacak durumlar, Medeni Kanı4nda sınırlı olarak belirtilmiştir.
Tescil edilmiş vakıf sona ermeden, bir başka vakıf-la birleşmesinin hukuki dayanağı yoktur. Ancak, tescil edilememiş vakıfların malları, teftiş makamının mütalaası alınarak, mümkün ~mertebe, gayece aynı olan bir vakfa tahsis oluna bilir.
(743 s. MK. m. 77/3, 811A)
[Vakıflar Niz.-2/5042 s. (17.7.1936 Ta.) m. 33]
Dava dilekçesinde, vakıf senedinde değişiklik yapılması ve her iki vakfın birleştirilmesinin tescili istenilmiştir. Mahkemece, davanın kabulü cihetine\gidilmiş; hüküm, Vakıflar Genel Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:
Medeni Kanuna göre kurulan vakıfların birleştirilebileceğine dair 'sözü edilen yasada ve bu yasaya göre çıkarılan Tüzükte herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Medeni Kanunun 77. maddesinin 3. fıkrası hükmü, ancak tescil edilemeyen vakıflardaki vakıf mallarının başka bir vakfa tahsisi söz konusu olabileceği ve 81/A maddesine göre de dağılan vakıflara ait malların tabi olacağı işlem, Tüzüğün 33. maddesinde açıklanmış olup, yasada bunun dışında vakfedilen mallar yönünden başkaca bir düzenleme bulunmamaktadır.
Sonradan adı Haydarpaşa Numune Hastanesi Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Vakfı olarak değiştirilen ve malları Haydarpaşa Numune Hastanesi Vakfında birleşen vakfın, 8.1.1981 tarihli vakıf senedinin 25. maddesinde, vakıf tüzel kişiliğinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde vakıf mallarının ne şekilde işleme tabi tutulacağı açıklanmış ise de, vakıf tüzel kişiliği sona ermeden bu hükmün uygulaması da sözkonusu olmayacağından mahkemece tesciline karar verilen birleşmenin hukuki dayanağı da bulunmamaktadır.
Medeni Kanunun vakıflarla ilgili hükümleri uyarınca yasal olarak kurulup tescil edilmiş bulunan bir vakfın sona ermesine yol açacak durumlar 81/A maddesinde gösterilmiş olup, bunun dışında bir yasa hükmü bulunmadığı halde, vakıflardan birinin veya her ikisinin dağıtılması ye yeni bir vakıf oluşturulması şeklinde tezahür eden uygulamanın ve bu uygulama sonucunda her iki vakıftan oluşan malları konu eden yeni vakfın eski vakıf adı ile tesciline karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla, yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 7.6.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.