 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E. 1993/5365
K. 1993/7341
T. 28.5.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR DÜZELTME İSTEĞİ
YARGITAY ONAMASI
ONAMA HARCI
KARAR ÖZETİ Yanlışlık düzeltilmek suretiyle dairece onandığına işaretle onama harcı alınmaması gerektiği istenmiştir.
Kanuna uymayan husus hakkında yeniden yargılama yapılması gerekmediği takdirde Yargıtay Kanuna uymayan hususu düzelterek mahkeme kararını onayabilir. Bu yasa hükmünün uygulanması suretiyle yanlışlığın düzeltilmesinden sonra Yargıtay'ın verdiği karar onama niteliğindedir. Onama harcı alınması yasa gereğidir.
(1086 s. HUMK. m. 438/7)
Davacı Azime vs. ile davalı Belediye Başkanlığı aralarındaki bedel arttırım davasına dair (Nevşehir 2. Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 3.9.1992 günlü ve 1992/52-19921370 sayılı hükmün onanması hakkında Dairece verilen 15.3.1993 günlü ve 1993/2225-3485 sayılı ilama karşı davalı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiştir.
Düzeltme isteğinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davalı idare karar düzeltme dilekçesinde, temyiz ettiği mahkeme kararının diğer temyiz nedenleriyle birlikte yanlış olduğu vurgulandıktan sonra bozulmayarak yanlışlık düzeltilmek suretiyle Dairece onandığına işaretle, temyiz nedeni kabul edildiğine göre onama harcı alınmaması gerektiğini de ileri sürmüştür.
HUMK.nun 438. maddesinin 7. fıkrası hükmüne göre temyiz olunan hükmün, kanunun olaya uygulanmasında hataya düşülmüş olmasından dolayı bozulması gerektiği halde kanuna uymayan husus hakkında yeniden yargılama yapılması gerekmediği takdirde Yargıtay, kanuna uymayan hususu düzelterek mahkeme kararını onayabilir. Bu yasa hükmünün uygulanması suretiyle yanlışlığın düzeltilmesinden sonra Yargıtay'ın verdiği karar, onama niteliğindedir.
Diğer taraftan, Harçlar Kanununa bağlı (1) sayılı tarifenin III-1/e sırasına göre Yargıtay'ca onanan kararlardan da aynen mahkemede olduğu gibi ilam harcı alınır. Yukarıda niteliği açıklanan Yargıtay Kararı sonuç itibariyle onamaya ilişkin olduğuna göre bu hüküm gereği onama harcının alınması zorunludur.
Mahkeme kararı düzeltilmese idi, bozulacak ve harç alınmayacaktı şeklinde ileri sürülen düşünce, sözü edilen 438. maddenin 7. fıkrası hükmünün asla keyfi bir durumu ifade etmediği, yasanın öngördüğü koşulun varlığı halinde, Yargıtay'ca düzeltilerek onama kararı verilmesi gerektiği dikkate alındığında, varit olamaz. Kaldı ki Yargıtay'ca verilen karar bir onama kararıdır ve onama kararından onama harcı alınması yasa gereğidir.
Bu itibarla düzeltme dileğinde ileri sürülen esasa ve usule ilişkin, sebepler HUMK.nun 440. maddesinde yazılı hallerden hiç birisine uymadığından vaki düzeltme isteğinin (REDDİNE), 90.000 TL. para cezası ile 38.400 TL. karar düzeltme ret harcının düzeltme isteyenden alınarak Hazineye gelir kaydettirilmesine, 28.5.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.