 |
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E. 1993/12027
K. 1993/12664
T. 18.11.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ÖZEL AMACA TAHSİS EDİLMEMİŞ
ORTAK YER
(Yenilik ve ilaveler yapımı)
(Kat maliklerinin pay ve paydaş çoğunluğu
kararı)
KARAR ÖZETİ Mimari projede bulunmayan, tüm kat malikleri oluru olmadan yapılan ilavelerin yıkılıp eski hale getirilmesi istenmiştir. Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesi hükmüne göre; özel amaca tahsil edilmemiş ortak yerlerin kullanımının daha yararlı hale getirilmesi amacıyla, tüm maliklerin kullanabilecekleri nitelikte yenilik ve ilaveler yapılması kat maliklerinin pay ve paydaş çoğunluğuyla alacakları kararla mümkündür.
Diğer şartlar varsa, bu kararın alınması için davalılara mehil verilmelidir.
(634 s. KMK. m. 42)
Dava dilekçesinde, müdahalenin men'i ve kal' istenilmiştir. Mahkemece, davanın kabulü cihetine gidilmiş; hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:
Mahkemece, kat maliklerinin davacı ve Durak ile Mehmet dışındakilerin muvafakatı ile anagayrimenkulün dışında kalan ar~a fazlasına yaptırılan otopark ve odunluğun taşınmazın mimari projesinde bulunmadığı ve tüm kat maliklerinin olurunun alınmadığı gerekçesi ile dava kabul edilerek yapılan inşaatın yıkılmasına, eski hale getirilmesine karar verilmiştir.
Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesi hükmüne göre, kat malikleri pay ve paydaş çoğunluğu ile alabilecekleri karar ile mimari projede ya da yönetim planında özel amaca tahsis edilmemiş ortak yerin kullanımının daha yararlı hale getirebilmesi amacıyla bu yerlerde yenilik ve ilaveler yaptırabilirler.
Dosya içerisinde bulunan otopark ve odunluk yapımı için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunu içeren bir muvafakatname mevcut olup, sözü edilen işlemlerin buna göre yapıldığı anlaşılmakta ise de, bu konuda yasanın öngördüğü şekilde bir karar alınmadığı anlaşılmaktadır.
Kat malikleri, yukarıda sözü edilen 42. madde kapsamındaki yenilik ve ilaveleri özel amaçla tahsis edilmiş ortak yerler dışında kalan yerlere yapabilecekleri hususu da dikkate alınarak dava konusu ilavelerin özel amaca tahsisli ortak yerde yapılıp yapılmadığı araştırılmalı, bu nitelikte bir yer olmadığı ve yalnız belli maliklerin değil tüm maliklerin kullanabilecekleri nitelikte olup olmadığı da saptandığı takdirde, davalılara bu konuda toplanıp kat malikleri kumlu kararı almak üzere mehil verilmeli ve ondan sonra hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmelidir.
Bu itibarla, yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 18.11.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.