 |
T.C.
YARGITAY
17. Hukuk Dairesi
E. 1992/13348
K. 1993/1604
T. 18.2.1993 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
GENEL HARMAN YERİ
VERGİ KAYDI MİKTAR FAZLASI - FİİLİ DURUM - KAYIT KAPSAMININ BELİRLENMESİ
ÖZET Davacının dayandığı vergi kaydı çekişmeli yönde genel harman yerini sınır okumaktadır. Kural olarak genel harman yerini okuyan kayıtlar değişir sınırlı olup kapsamları miktarı ile geçerlidir. Kamu malı niteliğinde bulunan genel harman yeri kazandırıcı zamanaşımı zilyedliği yolu ile mülk edinilmesi olanağı yoktur.
(3402 s. Kadastro K. m. 20, 21)
Taraflar arasındaki tesbite itiraz davası üzerine yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne ilişkin verilen hüküm davalı Hazine tarafından süresi içinde temyiz edilmekle; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Kadastro sırasında, 154 parsel sayılı 190 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz 1, 2, 3 no'lu parsele uygulanan vergi kaydı miktar fazlası olduğundan harman yeri olarak sınırlandırılmıştır. Davacı Ali, vergi kaydı ile kazandırıcı zamanaşımı zilyedliğine dayanarak dava açmıştır. Mahkemece, davanın kabulüne ve dava konusu parselin davacı Ali adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Davacının dayandığı vergi kaydı çekişmeli yönde genel harman yerini sınır okumaktadır. Kural olarak, genel harman yerini okuyan kayıtlar değişir sınırlı olup kapsamları miktarı ile geçerlidir. Vergi kaydı miktar fazlası olarak sınırlandırılan çekişmeli parselin bitişiğinde eylemli durumda genel harman yeri olarak sınırlandırılan ve kesinleşen büyük 129 ada 1 parsel ile 130 ada 152 numaralı parseller bulunmaktadır. Böylece çekişmeli yönde genel harman yerini okuyan vergi kaydının eylemli duruma uygun olduğu anlaşılmaktadır. Resmi kayda ve eylemli duruma ters düşen yerel bilirkişi ve tanık sözlerine değer verilerek hüküm kurulamaz. Dava konusu parsel ile genel harman yeri arasında yaşlı söğüt ağaçları ile hendek bulunduğuna ilişkin yerel bilirkişi ve tanık sözleri ile fiili duruma üstünlük tanınması kayıt kapsamlarının belirlenmesine ilişkin genel kurala aykırı düşmektedir. O halde çekişmeli parselin genel harman yerine el atmaktan ileri geldiğinin kabulü gerekir. Kamu malı niteliğinde bulunan genel harman yen kazandırıcı zamanaşımı zilyedliği yolu ile mülk edinilmesi olanağı yoktur. Hal böyle olunca davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabul edilmesi isabetsizdir.
Davalı Hazinenin temyiz itirazı yerindedir. Kabulü ile açıklanan nedenlerden Ötürü hükmün BOZULMASINA, 18.2.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|