 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
Esas no: 2000/792
Karar no: 2000/1622
Tarih: 13.4.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- HUKUK MAHKEMESİNDEKİ DAVALARIN
KADASTRO MAHKEMESİNE AKTARILMASI
- MALİKHANESİNİN KADASTRO HAKİMİ
TARAFINDAN DOLDURULMASI
ÖZET : Kadastrodan önce Asliye Hukuk Mahkemesinde taşınmazlar davalı olduğuna göre, parsellere ait tutanak
asıllarının Tapu Sicil Müdürlüğünden getirtilmeli, tanıkların iddia ve Savunmalarına ilişkin tüm delilleri, toplanarak malik hanelerinin belirlenmesi gerekir.
(3402 s. Kadastro K. m. 27)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtayca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler Okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 108 ada 84 parsel sayılı 380.92 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz irsen intikal, taksim, satış ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle 1/2'şer paylı olarak davacı ile davalı Murat adlarına tesbit edilmiştir. Davacı, yasal süresi içinde taşınmazın taksimle kendisine isabet ettiğine dayanarak dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama Sonunda; davanın kısmen kabulüne ve çekişmeli parselin tamamı 12 paydan 1 payının Şevket, 2 payının Murat ve 9 payının Ali adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu 84 sayılı parselle birlikte 8fi ve 88 sayılı parseller hakkında kadastrodan önce Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldığı anlaşılmaktadır. Kadastro sırasında taşınmazlar davalı olduğuna yöre 3402 sayılı Kadastro Kanunun 27. Maddesi gereğince malikhanelerinin kadastro hakimi tarafından doldurulması zorunludur. Kanunun açık hükmü uyarınca bu taşınmazların ait malikhanelerinin doldurulması mümkün bulunmadığı gibi bu parsellere ait tutanakların kesinleştirilerek tescil işlemlerinin yapılması da hukuken geçerli değildir. Hal böyle olunca; 85 ve 86 sayılı parsellerin de davalı olduğu belirtilerek tutanak asılları Tapu Sicil Müdürlüğünden getirtilmeli, tarafların iddia ve savunmalarına ilişkin tüm delillerin toplanarak her üç parselin malikleri belirlenmelidir. Temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bu nedenlerle (BOZULMASINA), bozma nedenine göre sair yönlerin incelenmesine yer olmadığına, 13.4.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.