 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/5645
Karar No : 1997/5678
Tarih : 22.12.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ORMAN KADASTROSU (21B UYGULAMASI)
ORMAN DIŞINA ÇIKARILMA
KADASTRO KANUNU'NUN 14. MADDESİ İLE İLGİLİ
SINIRLANDIRMA
KARAR ÖZETİ: : Mahkemece, çekişmeli taşınmazın davalı taraf yararına zilyetlikle mülk edinme şartlarının gerçekleştiği kabul edilerek hüküm kurulmuşsa da yeterli değildir; zira,
Orman tahdit harita ve mazbataları ile 2/8 uygulaması ile ilgili haritaların yerel bilirkişi ve orman mühendisleri aracılığıyla mahalline uygulanıp, orman sayılan yerlerden olup olmadığı, orman dışına çıkarılıp çıkarılmadığı belirlenmelidir. Ayrıca çekişmeli taşınmaza komşu 224 nolu parsele uygulanan vergi kaydı çekişmeli taşınmaz yönünü mer'a okumaktadır. eylemli durumda da dayalı parsel meraya bitişik olduğuna göre taşınmazın öncesinin mer'a olup olmadığı araştırılmalı, davalı ve bayileri hakkında kadastro kanununun 14. maddesindeki sınırlama ile ilgili araştırmanında yapılarak sonucuna göre hüküm verilmelidir.
(3402 s. Kadastro K. m. 14, 16m) -
(6831 s. OK. m. 21B)
Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu. Gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 222 parsel sayılı 14240 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz irsen intikal, satın alma ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle davalı İlyas adına tesbit edilmiştir. itirazı Kadastro Komisyonunda reddedilen davacı Hazine çekişmeli taşınmazın öncesinin orman olup, Hazine adına orman sınırı dışına çıkarıldığı iddiasına dayanarak dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda çekişmeli parselin davalı adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece çekişmeli taşınmazın orman ya da kamu orta malı niteliğinde mer'a olmadığı ve zilyetlikle mülk edinme şartlarının davalı taraf yararına gerçekleştiği kabul edilmek suretiyle hüküm kurulmuş ise de, yapılan araştırma, inceleme ve uygulama karar için yeterli bulunmamaktadır. Çekişmeli taşınmazın bulunduğu bölgede orman kadastrosunun yapıldığı ve kesinleştiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Bu durumda taşınmazın orman sayılan yerlerden olup olmadığı orman kadastro haritalarının mahalline uygulanması ile belirlenir. Bilgisine başvurulan uzman orman mühendisi, orman tahdit harita ve mazbatalarını uygulama imkanı bulunmadığını bildirmiş ve mahkemede bu rapora dayanarak hüküm kurmuştur. Bilirkişi raporunun yeterli olmadığı açıktır. Orman tahdit harita ve mazbataları ile 21B uygulaması ile ilgili haritaların yerel bilirkişiler yardımı ve uzanan orman mühendisleri kurulu aracılığı ile mahalline uygulanıp, taşınmazın orman sayılan yerlerden olup olmadığı ve bilahare orman dışına çıkarılıp çıkarılmadığı açıkça belirlenmelidir. Mahkemece orman mühendisinin gerekçeye daanmayan mütalaası nazara alınarak hüküm kurulması doğru değildir. Ayrıca, çekişmeli taşınmaza komşu 224 numaralı parsele uygulanan vergi kaydı çekişmeli taşınmaz yönünü mer'a okumaktadır. Eylemli durumda da davalı parsel 628 parsel numaralı kamu orta malı niteliğindeki meraya bitişik bulunmaktadır. Bu durumda taşınmazın öncesinin kamu orta malı niteliğinde mer'a olup olmadığının usulüne uygun olarak araştırılması gerekir. Mahkemece yukarıda belirtilen şekilde araştırma yapılmaması isabetli bulunmadığı gibi, davalı ve bayileri hakkında 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 14. maddesindeki sınırlama ile ilgili olarak araştırma yapılmamış bulunması da yasaya aykırıdır. Temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde bulunduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 22.12.1997 gününde oybirliği ile karar verildi