 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E. 1997/4342
K. 1997/4005
T. 30.9.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KADASTRO TESBİTİNE İTİRAZ
AYNI KUVVET VE MAHİYETTE İKİ TAPU KAYDI
TAPU KAYITLARININ ÇATIŞMASI
VERGİ KAYDI
KARAR ÖZETİ: Kadastro sırasında, taşınmaz tapu kaydı ve vergi kaydı nedeniyle davalı adına tesbit edilmiş; Hazinenin ise kayda dayanan itirazı üzerine komisyonca dosya Kadastro Mahkemesine gönderilmiş, mahkemece görevsizlik kararı verilmişse de yasaya uygun değildir.
Zira; 3402 sayılı Kadastro Kanununun 10/son maddesinden, tapuların, aynı kuvvet ve mahiyette sayılması için ihdas tarihlerinin aynı olması gerekmediği gibi, tapuların çatışması halinde de mutlaka eski tapuya itibar edilir diye de bir kural yoktur.
Öyle ise, Kadastro Mahkemesince; tarafların iddia ve savunmaları ile delilleri toplanıp tartışılmalı, işin esası incelenerek sonucuna göre karar verilmelidir.
(3402 s. Kadastro K. m. 10/son, 26)
(743 s. MK. m. 639, 931)
(1086 s. HUMK. m. 7, 27)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 2131 parsel sayılı 4290 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, tapu kaydı ve vergi kaydı nedeniyle davalı adına tesbit edilmiştir. Hazinenin tapu kaydına dayanan itirazı nedeniyle komisyonca aynı kuvvet ve mahiyette iki tapu kaydı bulunduğundan bahisle 3402 sayılı Kanunun 10. maddesi gereğince tutanak ve ekleri Kadastro Mahkemesine gönderilmiştir.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda görevsizlik kararı verilmiş; hüküm, Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece tarafların dayandıkları tapu kayıtlarının aynı tarihi taşımamaları nedeniyle "aynı kuvvet ve mahiyette sayılamıyacağı", bu nedenle de Kadastro Komisyonunun olumlu veya olumsuz bir karar vermesi gerektiği düşüncesi ile yazılı şekilde hüküm kurulmuş isede; mahkemenin kabulü yasaya uygun bulunmamaktadır. 3402 sayılı Kadastro Kanununun 10/son fıkrasında; "aynı kuvvet ve mahiyetteki belgelerin uygulanmasında sonuca varılamıyan veya çözümü kanunlarla mahkemelerin takdirine bırakılan konular, Kadastro Komisyonu tarafından gerekçe gösterilmek suretiyle tutanak ve ekleri ile birlikte Kadastro Mahkemelerine devredilir" hükmü yer almış bulunmaktadır. Anılan hükümden tapu kayıtlarının aynı kuvvet ve mahiyette sayılabilmesi için ihdas tarihlerinin aynı olması gerektiği sonucunu çıkarmak mümkün olmadığı gibi, tapuların çatışması halinde mutlaka eski tarihli tapuya itibar edilmelidir diye de düşünülemez. Bu hususların tartışılması mahkemenin görevleri içerisindedir. Hal böyle olunca; mahkemece taraflardan iddia ve savunmaları ile delilleri sorulup celbedilmeli, gerekli değerlendirme yapılıp soncuna göre karar verilmelidir. Temyiz itirazları bu nedenle yerinde bulunduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 30.9.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.