 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/2236
Karar No : 1997/2264
Tarih : 8.5.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KADASTRO TESBİTİNE İTİRAZ
775 SAYILI GECEKONDU YASASI
MERA'NIN İMAR PLANI KAPSAMINA ALINMASI
KARAR ÖZETİ: Mahkemece taşınmazın 775. sayılı Gecekondu Yasasının 3/1. maddesi gereğince, Belediyeye intikal eden yerlerden olduğundan bahisle davanın reddine karar verilmiş ise de; öncesinin mer'a olduğunun tespiti ve konut alanı olarak imar planı kapsamında kaldığının belirlenmesi halinde taşınmazın Davacı Hazine adına tesciline karar verilmesi gerekir.
(775 s. Gecekondu K.m. 3/1)
(3194 s. İmar K.m. 11)
Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 239 ada 93 parsel sayılı 195.74 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz komşu 20 sayılı parsele uygulanan tapu kaydında Belediye arsası olarak gösterildiği, üzerine kerpiç ev yapıldığı, ancak zilyetlikle kazanılamayacağından davalı adına avlulu kargir ev niteliğiyle tespit edilmiştir. Davacı Hazine temsilcisi yasal süresi içinde 3194 sayılı İmar Yasası uyarınca Belediye İmar planı kapsamında kalan yerlerin Belediyece satılamayacağını, özel mülkiyete konu olabilecek arsa vasfını almış ise Hazine adına tespit edilmesi gerekeceğini, tespitin iptali ile Hazine adına tescilini isteyerek dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine ve çekişmeli parselin tespit gibi davalı Belediye adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı Hazine temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece, taşınmazın 775 sayılı Yasanın 3/1. maddesi gereğince Belediyeye intikal eden yerlerden olduğu gerekçe gösterilmek sureti davanın reddine karar verilmiş isede, öncesi mer'a olan bir yerin imar planı kapsamında kalması ve konut yeri olarak belirlenmesi durumunda mülkiyeti 775 sayılı Yasaya göre Belediyeye geçmez. Belediyece yapılan bu nitelikteki yerlerin satışına değer verilemez. Bu itibarla, taşınmazın evveliyatının mer'a olup olmadığı yöntemine uygun şekilde araştırılmak, bu nitelikteki tüm taşınmazları dıştan çevreleyen parsel tutanak ve dayanakları celbedilmek, bu yönü nasıl okudukları araştırılmak, kayıtlara ters düşen bilirkişi ve tanık beyanlarına değer verilemeyeceği düşünülmek, imar planı kapsamında kalıp kalmadığı saptanmak, öncesinin mer'a olduğunun tespiti ve konut alanı olarak ayrıldığının belirlenmesi halinde mülkiyetin Hazine üzerinde kalacağı dikkate alınarak bir hüküm kurulması gerekir. Belirtilen şekilde araştırma ve inceleme yapılmadan yazılı olduğu şekilde karar verilmesi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenle yerinde bulunduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 8.5.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.