 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/2859
Karar No : 1996/2732
Tarih : 10.6.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAYIT BELGELERİNİN KAPSAMIN1 TAYİN
- KAYDIN MER'AYI HUDUT OKUMASI
- VERGİ KAYDI MİKTAR FAZLASININ İFRAZI
- EMLAK VERGİ BEYANNAMESİ
KARAR ÖZETİ: Davalı tarafın dayanağını oluşturan ve komşu parselle revizyon gören 1937 tahrir yıllı vergi kaydı çekişmeli taşınmaz yönünü mera okumaktadır. Eylemli durumda da taşınmaz üç hududu itibariyle meraya bitişiktir. Bu durumda vergi kaydı miktarıyla geçerlidir. Kaydın miktar fazlasının meradan elde edildiği ve meralarında zilyetlikle iktisabı mümkün değildir. Ayrıca Davalının 1981 tarihli Emlak Beyannamesinde arazinin miktarını artırmışsa da, kaydın hudut ihtiva etmemesi ve önceki kaydın merayı hudut göstermesi nedeniyle itibar edilmemiştir. Hal böyle olunca; davacı Hazinenin davasının kabulüne karar verilmesi gerekir.
(3402 s. Kadastro K. m. 20,21)
Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu. Gereği düşünüldü:
Kadastro sırasında 1168 parsel sayılı 1863 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz 1167 sayılı
parselin vergi kaydı hudutlarında ,mera okuması nedeniyle miktar fazlası ayrılarak davalı Hazine adına tespit edilmiştir. Davalının itirazı Kadastro Komisyonunca kabul edilerek taşınmazın davalı adına tesciline karar verilmiştir. Davacı Hazine vergi kaydı miktar fazlasının Hazine adına tescili gerektiğini ileri sürerek komisyon kararının iptali istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine, çekişmeli parselin krokide (A) harfiyle ayrılan 500 metrekarelik bölümünün davalı Ihsan adına tesciline, kalan kısmın ise mera olarak sınırlandırılmasına karar verilmiş; hüküm, davacı ve davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya içeriğine, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına, davalı tarafından temyize konu edilen taşınmaz bölümünün kamu orta malı mera niteliğinde olduğunun belirlenmiş olmasına göre, davalı İhsanın temyiz itirazlarının REDDİNE,
2-Hazinenin temyizine gelince: Davalı tarafın dayanağını oluşturan ve komşu 1167 numaralı parsele revizyon gören 1937 tahrir yıllı vergi kaydı çekişmeli taşınmaz yönünü mera okumaktadır. Eylemli durumda da taşınmaz üç hududu itibariyle meraya bitişik bulunmaktadır. Bu durumda vergi kaydı miktarıyla geçerlidir. Kayıt miktar fazlasının meradan elde edildiğinin kabulü zorunlu olup, meraların zilyetlikle iktisabı mümkün değildir. Ayrıca, davalı tarafın dayandığı 1981 tarihli emlak beyannamesinde arazinin miktarı 500 metrekare artırılmış ise de; kaydın hudut ihtiva etmemesi ve ayrıca önceki kaydın merayı hudut göstermesi nedeniyle emlak beyannamesine değer verilmesi ve miktarın bu kayda dayanılarak belirlenmesi mümkün değildir. Hal böyle olunca, davacı Hazinenin davasının kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 10.6.1996 gününde oybirliği ile karar verildi.