 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E.. 1995/3533
K. 1995/4321
T. 12.6.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KADASTRO TESBİTİNE İTİRAZ
DOSYANIN İŞLEMDEN KALDIRILMAMASI
TARAF TEŞKİLİ
KARAR ÖZETİ: 3402 sayılı Yasanın geçici 112. maddesinde; 'Asliye Hukuk Mahkemeleri nde bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce 2613 saydı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanununa göre açılan veya müracaata bırakılan davalara Kadastro Mahkemesinden bu kanundaki hükümler doğrultusunda bakılacağı aynı Kanunun 29/1. maddesinde ise; Kadastro Mahkemesinde gelmeyen tarafın yokluğunda duruşma yapılacağı, taraflardan hiçbiri gelmez ise, dosyanın işlemden kaldırılamayacağı, hakimin toplanması mümkün olan delilleri toplayarak işi karara bağlayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu itibarla, Kadastro Mahkemesi olarak taraflara kendiliğinden bozma ilami tebliğ edilerek, duruşma günü tayin edilip taraf teşkili sağlanarak, bozmaya karşı diyecekleri sorulmak ve ondan sonra gerekli kararı vermek zorundadır.
Davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi doğru değildir.
(3402 s. Kadastro K. m. 29/1, geçici m. 1/2)
(1086 s. HUMK. m. 409/5)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Yargıtay bozma ilamında özetle; "Hazine vekilinin diğer temyiz itirazlarının yerinde bulunmadığı, ancak çalışma alanı içinde zilyedin kayıt ve belgeye dayanmaksızın adına tesbit ve tescil olunan taşınmaz bulunup bulunmadığının ilgili mercilerden sorularak sonucuna göre karar verilmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, taraflarca süresi içerisinde herhangi bir tashihi karar ve yenileme yapılmadığından, geçerli mazeretleri de bulunmadığından işbu davanın Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 409/5. maddesi gereğince açılmamış sayılmasına, kararın kesinleşmesini müteakip dava konusu parselin 21.4.1974 tarihli ek komisyon kararı gereğince Maliye Hazinesi adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece, bozma ilamından sonra hiçbir işlem yapılmadan dosya üzerinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 409/5. maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir. 1987 yılında yürürlüğe giren 3402 sayılı Yasanın geçici 1/2. maddesi; Asliye Hukuk Mahkemelerinde bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 2813 sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanununa göre açılan veya müracaata bırakılan davalara Kadastro Mahkemelerinde bu Kanundaki hükümler doğrultusunda bakılacağı, aynı Kanunun 29/1. maddesinde ise; Kadastro Mahkemesinde gelmeyen tarafın yokluğunda duruşma yapılacağı, taraflardan hiç biri gelmez ise, dosyanın işlemden kaldırılamayacağı, hakimin toplanması mümkün olan delilleri toplayıp işi karara bağlayacağı hükme bağlanmıştır. Bu itibarla, Kadastro Mahkemesi olarak taraflara resen bozma ilamı tebliğ edilmek, duruşma günü tayin edilmek, taraf teşkili sağlanmak, bozmaya karşı diyecekleri kendilerinden sorulmak ve ondan sonra gerekli karar verilmek gerekirken, olayda uygulama yeri bulunmayan HUMK.nun 409. maddesi gereğince yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olduğundan temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 12.6.1995 gününde oybirliği ile karar verildi.