 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E. 1991/3834
K. 1991/14703
T. 14.11.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZET : Ormanların zilyetlikle iktisabı mümkün olmadığı gibi, özel mülkiyete de konu olamazlar. Bu nedenle, orman olan taşınmazların tapu kayıtları üzerine kısıtlatıcı herhangi bir hükmün konulması mümkün değildir.
(3402 s. Kadastro K. m. 1812)
Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 442 parsel sayılı 1500 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, 281 ila 284 nolu parsellere uygulanan 19 tahrir nolu vergi kaydının güney hududu çalılık okuduğundan miktar fazlası nedeniyle davalı Hazine adına tespit edilmiştir. İtirazı tapulama komisyonunda reddedilen davacılar, kazandırıcı zaman aşımı zilyetliğine, irsen intikale dayanarak dava açmıştır. Mahkemece, davanın reddine ve dava konusu parselin orman olarak Hazine adına tapuya tesciline, tutanağın beyanlar hanesinde taşınmazın Osman'ın kullanımında iken halen çocuklarının kullandığı hususunun belirtilmesine karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece, çekişmeli parselin orman sayılan yerlerden olduğu belirlenerek taşınmazın orman olarak Hazine adına tesciline ve taşınmazın davacılar tarafından kullanıldığının kütüğün beyanlar hanesinde gösterilmesine karar verilmiştir. Anayasa'nın 169/2 ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 18/2. maddeleri gereğince ormanların zilyetlikle iktisabı mümkün olmadığı gibi, ormanlar özel mülkiyete de konu olamazlar. Bu nedenle, orman olan taşınmazların tapu kayıtları üzerine kısıtlayıcı herhangi bir hükmün konulması mümkün değildir. Hal böyle olunca; taşınmazın orman olarak Hazine adına tesciline karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olduğundan temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 14.11.1991 gününde oybirliğiyle karar verildi.