 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E:1989/7473
K:1990/6196
T:07.05.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* KALAN SÜRE İÇİN TAZMİNAT İSTEĞİ
ÖZET :3402 sayılı Kadastro Kanununun 14. maddesi uyarınca, kayıt ve belgeye dayanmaksızın kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle çalışma alanı içinde sulu toprakta 40, kuru toprakta ise 100 dönüm miktarındaki arazi mülk edinilebilir.
(3402 s. Kadastro K. m. 14)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan, dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında; 352 parsel sayılı 45350 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz vergi kaydı miktar fazlası olarak davalı Hazine adına tesbit edilmiştir. Davacı Hindavi, tapu ve vergi kaydı ile kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak dava açmıştır. Mahkemece, davanın kabulüne ve dava konusu parselin payları gösterilmek suretiyle Kamu mirascıları davacı ve arkadaşları adına tesciline karar verilmiş; hüküm davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece toplanan ve doğru olarak değerlendirilen delillere göre diğer temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14. maddesi uyarınca, kayıt ve belgeye dayanmaksızın kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle çalışma alanı içinde sulu toprakta 40, kuru toprakta ise 100 dönüm miktarındaki arazi mülk edinilebilir. Sulu arazi; 3083 sayılı Kanunun 2/c maddesi uyarınca, Devletce uslanan arazidir. Mahkemece, adına tescil kararı verilen zilyedin çalışma alanı içinde kayıt ve belgeye dayanmaksızın kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ile mülk edinip edinmediği konusunda bir araştırma yapılmamıştır. Hal böyle olunca, çalışma alanı içinde zilyedin kayıt ve belgeye dayanmaksızın adına tesbit ve tescil olunan taşınmaz bulunup bulunmadığı kadastro müdürlüğü, tapu sicil müdürlüğü ve hukuk mahkemeleri yazı işleri müdürlüğünden sorularak sonucuna göre karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenle yerinde bulunduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 7.5.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.