 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E: 1989/11074
K: 1990/5827
T: 30.04.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan, dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
KARAR : Hükmüne uyulan Yargıtay bozma kararında özetle: "Çekişmeli taşınmazın kadim mer'a olup omadığının komşu köylerden seçilecek bilirkişiler aracılığı ile soruşturulmak, komşu parsel kayıtları ile bilirkişi sözleri denetlenilmek, mer'a olmadığı soncuna varıldığı takdirde kazandırıcı zamanaşımı ile iktisap şartlarının davacı yararına gerçekleşip gerçekleşmediği araştırılarak ve sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesinin" isabetsizliğine değinilmiştir. Mahkemece, bozmaya uyulduktan sonra davanın kabulüne karar verilmiş hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece bozma kararına uyulmuş ise de, bozma kararına yanlış anlam vreilmiştir. Davacı tarafın dayanağını oluşturan vergi kaydı değişebilir sınırlı olup, değişebilir sınır yönü mer'a okuduğu gibi eylemli olarak da mer'a bulunmaktadır. Mer'aların zilyetlikle iktisabı mümkün değildir. değişebilir sınırlı kayıtların kapsamının ise miktarına değer verilerek belirlenmesi zorunludur. Çekişmeli parselin vergi kaydı miktar fazlasını oluşturduğu dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Vergi kaydı da güney sınırı olarak yol ve mer'a okumaktadır. Mahkemece mer'anın yoldan sonra olduğu kabul edilmiş ise de, bu kabul eylemli duruma uygun düşmemektedir. Taşınmazın güney sınırında kısmen yol ve mer'a ile olan irtibatını güneyde ortadan kaldırmamaktadır. Hal böyle olunca, kaydın miktarı ile geçerli olduğu ve değişebilir hudut yönünden zilyetlikle iktisaba elverişli bulunmayan mer'a bulunduğu gözönünde bulundurularak kayıt miktar fazlası olan davalı taşınmazın mer'a olarak sınırlandırılmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenle yerinde bulunduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA,30.4.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.