 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E: 1988/9420
K: 1989/9347
T: 09.06.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
KARAR : Dava konusu 51 ada, 37 parsel sayılı 22835 metrekare yüzölçümündeki taşınmaza ilişkin davaya şehir kadastrosu mahkemesi sıfatıyla bakmakta olan Kocaeli ikinci Asliye Hukuk Mahkemesi'nce 3402 sayılı Kadastro Yasasının yürürlüğe girmesi ile görevsizlik kararı verilerek dosya kadastro mahkemesine gönderilmiş, kadastro mahkemesince de görevsizlik kararı verilmiş, hüküm davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece davanın 2613 sayılı Kanundan doğan şehir kadastrosu davası olması nedeniyle görevsizlik kararı verilmiştir. İl ve ilçelerin merkez belediyeleri hudutları içinde uygulanmakta olan 2613 sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanunu ile köy ve kasabalarda bulunan taşınmazların tapulanmasına ilişkin 766 sayılı Tapulamak kanunu birleştirilmek sureti ile ve ülke genelinde uygulamak üzere 3402 sayılı Kadastro Kanunu 9.10.1987 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Anılan kanunun geçici 1/2. maddelerinde bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 2613 sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanunu uyarınca Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılan ve müracaata bırakılan davalara Kadastro Mahkemelerinde bu Kanun'daki hükümler doğrultusunda bakılmaya devam olunacağı hükme bağlanmıştır. Hukuk Usulü Mahakemeleri Kanununun 1. maddesi gereğince mahkemelerinin görevi Kanunla belirlenir ve görev kamu düzenine ilişkindir. Kanunun açık hükmü karşısında 2613 sayılı Kanundan doğan şehir kadastrosu davalarına kaldığı yerden kadastro mahkemelerinde bakılması zorunludur. Bu nedenle tarafların iddia ve savunmalarına ilişkin tüm delillerin toplanarak ve birlikte değerlendirilerek uyuşmazlığın esastan çözümlenmesi gerekirken yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi isabetsiz olduğundan, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA,9.6.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.