 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E: 1988/3321
K: 1989/8347
T: 26.05.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZET:3402 sayılı Kadastro Kanununun 7/4. maddesi uyarınca, çalışma alanı sınırı içinde veya bitişiğinde bulunup da sınırlandırma dışı bırakılan taşınmaz malın sınırlandırılmaya tabi olduğuna dair istemde bulunulduğu takdirde, bu taşınmazın da sınırlandırılmasının yapılması zorunludur. Tutanağı düzenlenmeyen yerlerle ilgili davalara kadastro mahkemelerinde bakılmaz.
(3402 s. Kadastro K. m. 7/4)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Tapulamaca dava konusu 368 sayılı parsel 5100 metrekare olarak davacı Hüseyin adına tesbit edilmiştir: Davacı bu parselin kuzey kısmında 6100 metrekarelik kısmının tesbit harici bırakıldığını bildirerek bu kısmın da parseline ilave edilmesi için Hazineyi hasım göstererek dava açmış; mahkemece, tesbit dışı bırakılan bu yerin de davacı adına tesbiti yapılan 368 sayılı parsele ilave edilmesine karar verilmiştir. 3402 sayılı Kadastro Kanununun 7/4. maddesi uyarınca, çalışma alanı sınırı içinde veya bitişiğinde bulunup da, sınırlandırılma dışı bırakılan taşınmaz malın sınırlandırılmaya tabi olduğuna dair istemde bulunulduğu takdirde, bu taşınmazın da sınırlandırılmasının yapılması zorunludur. Oysaki, dava konusu ve 28.6.1985 tarihli krokide (A) harfi ile gösterilen 6100 metrekarelik yer tesbit dışı bırakılmış ve bu yerin tutanağının düzenlenmesi için bir istemde bulunulmamıştır. Tutanağı düzenlenmeyen yerlerle ilgili davalara Kadastro Mahkemelerinde bakılamaz. Hal böyle olunca, 368 sayılı parsele ait tutanağın Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilmesine, tutanağı düzenlenmemiş taşınmaz bölümü hakkında da açılan davanın görevsizliğine ve dosyanın görevli Hukuk Mahkemesine aktarılmasına karar verilmesi gerekirken, aksi düşüncelerle ve yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz davalı Hazine'nin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmekle kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 26.5.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.