 |
T.C
YARGITAY
15. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/6317
K: 2004/223
T: 20.01.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TASARRUFUN İPTALİ DAVASİ
- ACİZ VESİKASI
- DAVANIN DİNLENEBİLME KOŞULU
İçtihat Özeti:" İcra müdürlüğünce geçici aciz vesikası anlamında bir belgenin düzenlenebileceğine dair, icra müdürlüğüne yetki tanınmadığından, düzenlenen bu tür belge, İİK.nun 105. maddesi anlamında geçici aciz vesikası hükmünde olmadığından söz-konusu belgeye dayanılarak açılan tasarrufun iptali davasının dinlenebilme koşulu gerçekleşmez.
2004 s. IIK/105, 143, 277
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalılar vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Dava, İcra İflas Kanunu'nun 277 ve devamı maddelerine dayanılarak aÇilan tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
Bu tür davaları elinde geçici (İİK. Madde 105) yahut kati (İİK. Madde 143) aciz vesikası bulunan alacaklılar açabilir.
İİK.nun 105. maddesindeki borç ödemeden aciz halinden maksat, bu konuda tutulan haciz tutanağı ile borçlunun yazılanlardan başka haczi kabil malı olmadığının saptanmasıdır. Yasa'nm 143. maddesindeki kati aciz vesikası ise, alacaklının alacağını tamamen sağlayamaması halinde, kalan miktarı göstermek bakımından icra müdürlüğünce düzenlenip verilir. İİK. Yönetmeliğinde icra ve iflas işleri için ne tür belgelerin kullanılacağı, ilgili yasa maddeleri de sayılarak ayrıntılı olarak gösterilmiş, ancak, bunlar arasında somut olayda olduğu gibi icra müdürlüğünce bir bakıma 105. madde anlamında bir belgenin düzenlenebileceğine dair icra müdürlüğüne yetki tanınmamıştır. Daha açığı, 20.3.2003 günlü belge icra müdürlüğünce yetkisi olmadığı halde düzenlemiş bulunmaktadır. Bu tür belge, İİK.nun 105. maddesi anlamında geçici aciz vesikası hükmünde olmadığından ve kati aciz belgesi de ibraz edilmediğinden, olayda davanın dinlenebilme koşulu gerçekleşmemiştir. Mahkemece bu olgu gözetilerek davanın dava şartı yokluğu nedeniyle reddi yerine, istemin hüküm altına alınması doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalılar vekillerinin temyiz taleplerinin kabulüyle hükmün davalılar lehine BOZULMASINA, ödedikleri temyiz peşin harcının istekleri halinde temyiz eden davalılara geri verilmesine, 20.1.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.