 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 2003/4277
K: 2003/5571
T: 19.11.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TASARRUFUN İPTALİ
- SIHRİ HISIMLAR ARASINDA İVAZLI TASARRUFLAR
İçtihat Özeti: 6183 sayılı Yasa gereğince, 3. dereceye kadar hısımlarla, eşler ve ikinci dereceye kadar sıhri (kayın) hısımlar arasında yapılan ivazlı tasarruflar, bağışlama hükmünde olup hükümsüzdür.
(6183 s. AAK. m. 27, 28)
Mahalli mahkemesinden verilen hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Dava, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 27 ve izleyen maddeleri hükümlerine göre açılmış olup, tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
Borçlu davalı Bilal, Ankara-Altındağ ilçesinde bulunan ve 2743 Ada, (1) parsel sayılı ve (3) bağımsız bölüm numarasıyla tapuya kayıtlı bulunan maliki olduğu taşınmazını takyitleriyle yükümlü olarak 22.11.1999 tarihinde diğer davalı Kamile'ye kayden satmıştır. Davacı, davalılar arasındaki belirtilen bu tasarrufun iptalini istemiştir. Borçlu ile doğrudan tasarrufta bulunan Kamile, borçlunun öz oğlu Bülent ile evliyken 21.10.1999 tarihinde Bülent'ten boşanmıştır.
Sıhri (kayın) hısımlık, eşierdefi biri ile diğerlerinin kan hısımları arasında karşılıklı olarak kurulan bir bağdır. Aynı zamanda hısımlık derecelerini de gözönünde bulunduran 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun, 18. maddesinde ve yürürlükten kaldırılan 743 sayılı Türk Kanunun Medenisinin 18. maddesi hükmünde eşlerden her birinin kan hısımlarının diğerinin aynı derecede sıhri (kayın) hısımları olacağı açıklanırken, evlenmenin ortadan kalkmasıyla hısımlığında kalkmayacağı hükme bağlanmıştır. Açıklanan bu yasal nedenlerle, boşanmahısımlığı ortadan kaldırmaz.
6183 sayılı Yasanın 28/1 bendi hükmü gereğince; 3. dereceye kadar hısımlarıyla, eşler ve iKinci dereceye kadar (bu derece dahil) sıhri (kayın) hısımlar arasında yapılan ivazlı tasarruflar, bağışlama hükmünde olup, aynı Yasanın 27. maddesinde öngörülen koşullarla hükümsüzdür. Somut olayda 3. kişi Kamile, diğer davalı borçlu Bilal'in ikinci derecede sıhri (kayın) hısmıdır. Az yukarda açıklanan, yasal sebeplerle davalılar arasında yapılan tasarruf, ivazlı da olsa bağışlama hükmünde olup, alacaklı yönünden geçersizdir. Ayrıca, 6183 sayılı Yasanın 30. maddesi gereğince, amme alacaklarının bir kısmının veya tamamının tahsiline olanak bırakmamak amacıyla borç'lu tarafından yapılan bir taraflı tasarruflar ile borçlunun maksadını bilen veya bilmesi gereken kimselerle yapılan bütün tasarruflar, tarihleri ne olursa olsun hükümsüzdür. Borçlunungelini olan Kamile'nin, onun kendisiyle yaptığıtasarrufdaki amacını ve ekonomik durumunu bilmemesi hayatın olağan akışına uygun değildir. Mahkemece diğer dava koşulları da araştırılarak, oluşmuşise davalılar arasındaki tasarrufun davacının alacağı ferilerini tahsiline yeter miktarda olmak üzere iptaline karar verilmesi gerekirken, satışın ivazsız olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru. olmamış ve hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç : Yukarıda açıklanan sebeplerle; davacının temyiz itirazlarının kabulüne ve hükmün davacı yararına (BOZULMASINA), 19.11.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.