 |
T.C
YARGITAY
15. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/3335
K: 2004/334
T: 22.01.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAÇIRILAN FIRSAT NEDENİYLE UĞRANILAN ZARAR
- KAR KAYBI
- VEKALET ÜCRETİ
İçtihat Özeti: Akdin ifası sonunda elde edilecek karın menfi zarar olarak kabulüyle buna hükmedilmesi kanuna aykırıdır.
Vekalet ücretinin; yargılama esnasında ödenen paranın miktarınca davanın kabul edildiği dikkate alınmadan dava reddedilmiş gibi hesaplanmış olması tarifeye aykırıdır.
818 s. BK/108
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiş, davalı vekili tarafından duruşma istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili avukat S.B. ile davalı vekili avukat A.Ö. geldiler. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kerre dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Davacı akdi feshetmiştir. BK.nun 108. maddesi uyarınca karşı tarafa sebepsiz ödenen bedeli ve menfi zararlarını isteyebilir. Menfi zarar kalemleri içerisinde, davacının bu sözleşmeye güvenerek başka biriyle sözleşme yapma fırsatını kaçırmasından dolayı uğradığı zararlar da mevcuttur. Kaçırılan fırsat nedeniyle uğranılan zararın hesabında (HGK.nun 17.1.1990 gün ve 1989/13-392 E. l.K. sayılı İçtihadı uyarınca) fesih nedeniyle gerçekleşmeyen bu işten veya sözleşme yapma fırsatını kaçırdığı başka bir işten dolayı elde edilemeyen kar mahrumiyeti dikkate alınamaz (15.H.D. 12.5.1994 gün 1994/545 E.-3093 K. sayılı kararı). Menfi zarar kalemleri içinde kar kaybı bulunmamaktadır. Dava konusu olayda kaçırılan fırsatın hesabında ihtilaf konusu sözleşmenin ifası halinde iş sahibine ödenecek bedel teslim edilecek dairelerin değeri ile, kaçırılan fırsata konu edilecek benzer bir arsaya inşaat yapılsaydı o arsanın sahibine normal piyasa koşullarında verilecek bağımsız bölümlerin (varsa) bedeli arasındaki fark dikkate alınmalı davacının kaçırdığı fırsat nedeniyle ödeyeceği fazla bir bedel oluşuyor ise ona hükmedilmelidir. Akdin ifası sonunda elde edilecek karın menfi zarar olarak kabulüyle buna hükmedilmesi doğru değildir. Karar davalı yararına bozulmalıdır.
3-Vekalet ücretinin; yargılama esnasında ödenen paranın miktarmca davanın kabul edildiği gerektiği dikkate alınmadan dava reddedilmiş gibi hesaplanmış olması tarifeye aykırıdır. Yine dava sırasında ödenen 209.685 $'a 30.3.1999 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar faiz yürütülmesi gerekirken bu istemin reddedilmesi de yerinde olmamıştır. Bu sebeplerle de karar davacı yararına bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda 1.bentte yazılı nedenlerle tarafların sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent gereğince hükmün temyiz eden davalı, 3. bent uyarınca da davacı yararına BOZULMASINA, 375'er milyon TL. vekalet ücretinin taraflardan karşılıklı olarak alınarak vekille temsil olunan diğer tarafa verilmesine, ödedikleri temyiz peşin harcının istekleri halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, 22.1.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.