 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 2003/1552
K: 2003/2785
T: 28.5.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
- ESER SÖZLEŞMESİ
- YÜKLENİCİNİN SORUMLULUĞU
- İŞ SAHİBİNİN SORUMLULUGU
- CEZA HÜKMÜNÜN ETKİSİ
İçtihat Özeti: Genelde tacir olan yüklenici, iş sahibinin işçisi olmayıp, işçi çalıştıroıası nedeniyle işveren durumunda "bulunduğundan, iş sahibine karşı bağımsızdır. İş sırasında tüm önlemleri almak görevi yükleniciye aittir. İş sahibi ancak hile veya ağır kusuru dıırumunda sorumludur.
İş sahibi hakkında kaza ile ilgili kamu davası açılmış olmasına göre, hukuk hakimi ceza mahkemesinin kusuru saptayan hükmü ile bağlı değilse de, oluşa ilişkin hükmü ile bağlı olacağından, ceza davasının kesin sonucu beklenerek, mahkumiyeti halinde hakkaniyete uygun bir tazminata hükmedilmesi ile yetinilmesi gerekir.
(818 s. BK. m. 53,99)
Mahalli mahkemesinden verilen hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafındanistenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Dava eser sözleşmesinden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir.
Davacı yüklenici, davalı ise iş sahibidir.
Yüklenici genelde tacirdir.lş sahibininin işçisi olmayıp aksine işçi çalıştıran ve çalıştırdığı işçi nedeniyle işveren durumda dlan kişidir. Bu özelliğinden dolayı iş sahibine karşı bağımsızdır. Bundan ötürü faaliyeti esnasında her türlü önlemi almak onun görevi ve işinin gereğidir. İş sahibi ise ancak BK.nun 99. maddesi uyarınca yükleniciye karşı oluş hile veya ağır kusuru ile meydana gelmişse sorumludur. Bunların dışında iş sahibinin sorumluluğu duşünülemeyeceğinden kaza sonucu meydana gelen zararlarla davalının ilintisi yoktur.
Ancak, somut olayda, iş sahibi hakkında Asliye Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldığı ve Çatalca Ceza Mahkemelerinde bu davanın derdest olduğu görülmektedir. BK.nun 53. maddesi hükmünce, hukuk hakimi ceza mahkemesinin kusur saptayan hükmü ile bağlı değilse de oluşa ilişkin hüküm ile bağlı ölacağından mahkemece, mevcut ceza davası sonucu beklenerek davalı cezalandırılır ve bu karar kesinleşirse davacı yararına hakkaniyete uygun bir tazminata hükmedilmesiyle yetinilmesi yerine olayı hizmet ilişkisi olarak niteleyen bilirkişi raporlarına bağlı kalınarak davanın yazılı biçimde kabulü değru olmadığından karar bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle davalı yararına (BOZULMASINA), ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 28.5.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.