 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 2001/726
K: 2001/1410
T:21.3.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ESER SÖZLEŞMESİNDE KANITLAMA YÜKÜ
- YEMİN DELİLİ
- İNKAR TAZMİNATI
ÖZET: Eser sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda işin yapılıp teslim edildiğini ve iş bedeline hakedildiğini kanıtlama yükü yükleniciye düşer. Davalı iş sahibi sözleşme ilişkisini inkar etmişse miktara göre hukuki işlem senetle ispat olunmalıdır. Ancak yemin deliline dayanılmışsa davacıya bu hakkı hatırlatılmalıdır.
İnkar tazminatına hükmedilebilmesi için borçlunun takibe itirazında haksız olması gerekir. Yanlar arasındaki ilişki yargılama sonucunda ortaya çıkartılıyorsa borçlunun itirazında haksız olduğu kabul edilemez.
(1086 s. HUMK. m. 288)
(818 s. BK. m. 355)
(2004 s. İİK. m. 67)
Mahalli mahkemesinden verilen hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunma-, masına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davalı icra takibine karşı verdiği itiraz dilekçesinde davacı ile varlığı iddia olunan akdi ilişkiyi inkar etmiş, yargılamaya da katılmayarak münkür duruma düşmüştür.
BK.nun 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, işin yapılıp teslim edildiğini ve iş bedeline hakedildiğini kanıtlama yükü yükleniciye düşer. Somut olayda, yanlar arasında, yazılı bir sözleşme bulunmamaktadır. İş sahibi olan davalı da sözleşme ilişkisini inkar ettiğinden, bu ilişkinin varlığı HUMK.nun 288. maddesi gereğince davacı yüklenici tarafından senetle ispat olunmalıdır. Uyuşmazlık konusu miktara göre hukuki işlem tanıkla ispat olunamaz. Yasanın bu açık hükmüne rağmen uyuşmazlığın tanık sözlerine dayanılarak giderilmesi doğru olmamıştır. Ancak, davacı, dava dilekçesinde (her türlü delil) demek suretiyle yemin deliline de dayanmış sayılacağından davacıya bu hakkı hatırlatılmalı, akdi ilişki hakkında böylece sonuca varılmalıdır.
Eksik inceleme ile davanın yazılı şekilde kabulü bozmayı gerektirir.
Kabul şekline göre de; İİK. 67. maddesi hükmünce inkar tazminatının hüküm altına alınabilmesi için borçlunun takibe itirazında haksız olması ' gerekir. Uyuşmazlıkta olduğu gibi yanlar arasındaki alacak borç ilişkisi yargılama sonucunda ortaya çıkartılıyorsa borçlunun itirazında haksız olduğu kabul edilemez. Bu bakımdan davacının inkar tazminatı isteminin reddi yerine hüküm altına alınması da yanlıştır.
Sonuç: Yukarıda (1.) bentte açıklanan nedenlerle diğer temyiz itirazlarının reddine, (2.) bent uyarınca hükmün davalı yararına (BOZULMASINA), ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 21.3.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.